Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kladenská legenda Nový: Věřím, že se jednou do extraligy vrátíme

Praha – V panteonu legend kladenského hokeje je hvězdou, kterou svým leskem zastiňuje snad pouze Jaromír Jágr. A také proto bude nejlepší střelec v historii nejvyšší hokejové soutěže Milan Nový spolu s Františkem Pospíšilem jako první uveden no nové síně slávy Rytířů a jeho dres s číslem 6 Kladno slavnostně vyřadí ze své sady. Realita dneška v někdejší hokejové baště ale slavnému útočníkovi příliš radosti nedělá, Rytíři jsou po jarním sestupu z extraligy v polovině prvoligové soutěže až na osmé příčce, Nový přesto věří, že se klub jednou do extraligy vrátí.

Je nám líto, video expirovalo.
Milan Nový o jubileu kladenského hokeje

Během čtvrtečních oslav budou čísla dresů Nového a Pospíšila vyřazena z užívání a při slavnostním ceremoniálu zavěšena pod strop nově zrekonstruované kladenské haly. "Je to pro mě milé překvapení. Na Kladně vyrostly generace skvělých hokejistů a ne každému se takové pocty dostane," říká Nový. Rytíři v rámci oslav odehrají následující dvě utkání v dobových dresech.

V útoku s Novým nastupoval během své první sezony mezi seniory i tehdy šestnáctiletý Jaromír Jágr. "Nahrál jsem mu všehovšudy na jeden gól. Hráli jsme v tehdejším Gottwaldově a Jarda si to namířil mezi dva obránce. Říkal jsem si 'tam nemůže projet, něco se mu stane', ale on si poradil s oběma a dal gól jakoby nic. V tu chvíli jsem věděl, že to bude velký hokejista," vzpomíná Nový.

I po letech vybírá Nový ze stovek svých branek v lize i reprezentaci tu nejpamátnější jen velmi těžko. "Hned první zápas v lize proti Košicím jsem dal gól, to samé v reprezentaci. Pak góly na mistrovství světa, která jsme vyhráli, i ty v lize při mistrovských titulech. A samozřejmě i gól na Kanadském poháru 1976, kde jsme porazili doma Kanadu, což se nám od té doby nepovedlo," vypočítává Nový.

Hokejové Kladno během 90 let své existence vyhrálo šestkrát ligu, v roce 1977 i tehdejší Evropský pohár, momentálně se ale trápí v první lize. "Jsem rád, že se po rekonstrukci konečně vrátili na domácí stadion, protože hrát přes 20 zápasů venku je strašně těžké. Oceňuju, že se do vedení klubu vrátil táta Jaromíra Jágra, protože Jarda se přece jen soustředí hlavně na New Jersey. Teď jsme párkrát vyhráli, takže se o tu baráž snad ještě popereme. Návrat do extraligy bude asi běh na dlouhou trať, ale věřím tomu, že se to jednou podaří," uzavírá kladenská legenda.

Za historií jednoho z nejúspěšnějších českých klubů se ohlíží výstava Kladenský led – devadesát let. Můžete zde obdivovat mimo jiné výzbroj Jaromíra Jágra ze žákovských let. Ve Sládečkově vlastivědném muzeu výstava potrvá do 8. února.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články