Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Před plavci je ME. Česká špička volila odlišné přípravy a má i různé cíle

Praha – Evropský šampionát v Berlíně se blíží a česká plavecká špička se na něj intenzivně připravuje. Cíle jsou pro Petru Chocovou, Simonu Baumrtovou a Jana Micku různé: někdo chce medaile, někomu "stačí" stlačit svůj čas pod nastavenou hranici. O svých plánech pro ME, ale i olympiádu v Riu mluvili přední čeští plavečtí reprezentanti v Tématu pro hosty.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

"Už nikomu neslibuji, že zítra skočím do vody, protože moje věková hranice je už trochu jinde než u většiny plavců a moje zdravotní problémy také, takže uvidím, jak to půjde skloubit se zdravím. Rio je ale určitě mým cílem," říká prsařka Petra Chocová. Historie jejích zdravotních komplikací je známá, plavkyně na krátké tratě je však odhodlaná v Berlíně uspět.

A to i přesto, že zvolila odlišnou přípravu než Baumrtová s Mickou – nejela totiž na soustředění do Slovinska a trénovala v domácím prostředí. "Potřebuji individuální přístup a svého trenéra, také už netrénuji tolik, co ostatní – když mám čtyři kilometry, tak je to hodně," popsala. "Chtěla bych si vzít zpátky svůj rekord na 200 m prsa, vylepšit český rekord na stovku a na 50 m prsa se tomu svému přiblížit," dodala Chocová.

Evropský šampionát je v půlce olympijské přípravy. Objeví se tak v Berlíně nová překvapení? "Vždy je tam někdo, kdo překvapí a zlepší se. Myslím ale, že evropská špička je stabilní a doufám, že nikdo extrémně nepřekvapí. Každý se na to připravuje maximálně – je to ME na dlouhém bazénu, o to větší je jeho prestiž," uvedla Simona Baumrtová. "Je to v polovině olympijského cyklu a takový odrazový můstek, protože olympiáda se blíží," dodala.

Simona Baumrtová
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Baumrtová zvolila soustředění ve Slovinsku – i proto, že mohla trénovat v kolektivu. Připravovat se sám je totiž podle plavců složité. "Je to docela náročné na psychiku, i když myslím si, že se to dá zvládnout," podotkl Jan Micka. "Když je člověk v dobrém týmu a je tam dobrý kolektiv, tak se dá zvládnout všechno – stačí, když člověk na tréninku prohodí pár slov, zlepší si náladu a hned se mu plave lépe," uvedl.

Jan Micka: "Měl jsem obavy, že konkurence, která byla na stejné úrovni jako já, mě nyní bude porážet. A také se to stalo. Teď musím zatnout zuby a makat, nic jiného nezbývá. Myslím si, že to půjde."

Micka jede do Berlína hlavně s cílem překonat na patnáctistovce hranici 15 minut. "Chci tam hlavně zaplavat osobáky, nebo se k nim alespoň přiblížit. Přes čtvrt roku jsem kvůli zdravotním potížím netrénoval, takže uvidíme, jak to dopadne. Ale do Ria jsou ještě dva roky, myslím, že je ještě dost času na to, aby člověk natrénoval a pokusil se stlačit tu patnáctku pod patnáct minut," říká Micka.

Evropský šampionát se stejně jako už několikrát v minulosti uskuteční v přenosném bazénu, dějištěm bude tentokrát velodrom. Němečtí pořadatelé už začali napouštět mobilní sportoviště umístěné uprostřed haly s cyklistickým oválem, které při rozměrech 55x22,5 metru pojme 2,5 milionu litrů vody. Velodrom přitom přímo sousedí s plaveckým a skokanským areálem, který už v roce 2002 mistrovství Evropy hostil. Současným požadavkům evropské federace už ale tento bazén nevyhovuje jako příliš malý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články