Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Máme kluky, kterým věříme, říká o omlazeném volejbalovém týmu asistent Novák

Praha – Volejbalovou reprezentaci čeká náročné léto. Už o tomto víkendu se omlazené české družstvo utká v prvním kvalifikačním turnaji o účast na ME na domácí půdě s Norskem, Španělskem a Ukrajinou. O týden později se další fáze uskuteční ve Španělsku. A pak začne Světová liga, kterou si čeští volejbalisté zahrají po dlouhých jedenácti letech. Podle asistenta reprezentačního kouče Jiřího Nováka budou mít mladíci šanci konfrontovat se v zápasech na vysoké úrovni a věří, že jim to pomůže ve výkonnostním růstu.

Asistent volejbalové reprezentace Jiří Novák
zdroj: ČT sport

Pro tento rok se z týmu omluvili dlouholeté útočné opory – David Konečný a Jan Štokr. Po několika letech je v reprezentační nominaci více hráčů z domácí extraligy než krajánků. Sám Novák přiznává, že mužstvo prochází omlazovacím procesem. "Je to vyústění situace. Mladší kluci hrají v české lize, což je pozitivní. V nominaci jsou čeští hráči ze čtyř nejlepších klubů extraligy," uvedl.

"Spíše je to o tom, že nemáme tophvězdy. I proto mladší hráči mají šanci ukázat se v národním týmu – pracovat na jiné dimenzi. Doufáme, že my jim pomůžeme, aby se dostali do špičkových týmů a zvedli svou kvalitu," prohlásila někdejší hvězda české reprezentace Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Asistent volejbalové reprezentace Jiří Novák

S absencí Štokra nebo Konečného nutně přijdou změny. "Neřekl bych, že se mění koncepce. Rozdělení balonů bude rovnoměrné. Máme tam kluky, kterým věříme," zdůraznil Novák.

Nahradit Štokra s Konečným mohl na postu diagonálního hráče Jan Hadrava. Nejvíce bodující hráč uplynulého ročníku extraligy ale směřuje své kroky na písek k plážovému volejbalu. "Tři dny jsem přemýšlel, jedna moje půlka chtěla a druhá ne. Nakonec vyhrál beach, protože nás za tři týdny čeká mistrovství Evropy," řekl Hadrava, který chce s Robertem Kufou postoupit na olympiádu do Ria de Janeiro 2016.

Jiří Novák – kvalifikace na ME vs. Světová liga:

"Větší váhu má kvalifikace na mistrovství Evropy. Tým je mladý a potřebuje hrát zápasy na takové úrovni. Proto bych jim přál, aby postoupili a mohli pokračovat další roční cyklus ve stejné sestavě a měli před sebou vrchol."

Už zítra se čeští volejbalisté utkají s Norskem. "Norové nás trochu překvapili svým postupem. Měl by to být nejslabší tým skupiny, nicméně mají svou kvalitu a musíme si na něj dávat pozor," okomentoval Novák. Další soupeři jsou dva rozdílné případy. "Se Španělskem máme zkušenosti z Evropské ligy. A Ukrajina? To je velká neznámá," dodal.

Světová liga - šance na kvalitní zápasy

V červnu čeká českou reprezentaci velký návrat po jedenácti letech. V roce 2003 skončili ve Světové lize na senzačním čtvrtém místě. Od té doby se však tato soutěž výrazně proměnila – nyní ji hraje 28 týmů. Ve skupině E se Češi ve třech dvojzápasech utkají postupně s Koreou, Nizozemskem a Portugalskem.

"Pokud chceme, aby se mladí hráči konfrontovali s toptýmy, musíme jim také zajistit odpovídající zápasy. A to se podařilo," zdůraznil Novák. "Těším se na to srovnání týmů s našimi mladými hráči. Přeju si, abychom aspoň elánem a nasazením přilákali lidi do hal. Výsledek uvidíme až na místě," dodal.

Nominace ČR na 1. turnaj kvalifikace ME:

Nahrávači: Habr (Č. Budějovice), Haník (Ostrava).

Blokaři: Veselý (Czenstochowa/Pol.), Holubec (Nantes/Fr.), R. Mach (Č. Budějovice), Král (Beauvais/Fr.).

Smečaři: Baránek (Tours/Fr.), Linz (Krasnojarsk/Rus.), Michálek (Č. Budějovice), Hýský (Liberec).

Libero: Kryštof (Berlín/Něm.), Juračka (Příbram).

Univerzálové: Finger (ČZU Praha), Kriško (Č. Budějovice).

Trenér: Šmejkal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články