Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Svačina: Všichni počítají s tím, že Češi postoupí

Praha - Bez Tomáše Berdycha, zato proti vydatně oslabenému Japonsku, tak nastoupí trojice českých tenistů ve čtvrtfinále Davisova poháru. Češi jsou jednoznačnými favority, v jejich prospěch mluví pořadí na žebříčku ATP i sázkové kurzy. "Počítá se s tím, že Češi projdou do zářijového semifinále," uvedl komentátor ČT Marek Svačina ve Sportovních zprávách.

Marek Svačina ve Sportovních zprávách
zdroj: ČT sport

V Japonsku za Česko zahájí program dvouher Radek Štěpánek, kterého čeká Tacumo Ito, po něm bude hrát Lukáš Rosol s Taro Danielem. "Myslím, že je to úplně jedno, kdo začíná a kdo půjde druhý, protože by oba měli vyhrát – oba jsou tak velkými favority, že porážka jednoho z nich by byla obrovskou bombou," říká Svačina.

V sobotu by pak možná už ten rozhodující třetí bod měl přijít ve čtyřhře. Do ní je zatím nominován Štěpánek s Jiřím Veselý, toto složení se však ještě může změnit. "Štěpánek, Veselý je pár, který by nastoupil vůbec poprvé v jakémkoliv regulérním zápase. Je to jedna z možností, tou druhou je Štěpánek s Rosolem a tou třetí Rosol s Veselým. Nikdo netuší, co má kapitán Navrátil v hlavě: Vyzkouší každopádně novou dvojici, a to je dobře," myslí si Svačina.

Marek Svačina: "Los byl překvapivý pro české a myslím i pro japonské fanoušky, protože na poslední chvíli opustil japonský tým Go Soeda: lépe řečeno zůstal v týmu, ale má horečky a teploty, takže nemůže hrát. To, že Nišikori nebude hrát, bylo jasné dopředu, má zraněné levé tříslo. Je také s týmem a bude povzbuzovat, ale je to obrovské oslabení – mnohem větší než třeba v našem případě u Tomáše Berdycha."

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Marek Svačina

Podstatná část odpovědnosti za výsledek Čechů v Japonsku bude zase na ramenou Radka Štěpánka, který i v tenisově pokročilém věku 35 let zvládá velkou porci utkání. "Na konci roku mu bude 36 a myslím, že jeho velkou devizou je fyzická kondice. On zvládá zápasy až na pět setů, málokdy jsem na něm viděl stopy únavy," říká Svačina. "On nepokulhává za světovou špičkou ve fyzické kondici, v žádném případě. Samozřejmě, herně už to není takové, ale na hráče typu Ita nebo Daniela by to v pohodě mělo stačit," dodává. 

Češi tak budou v Japonsku velkými favority. "Jednoznačně. "Sázkové kanceláře mají kurzy 1,1:1, počítá se s tím, že Češi projdou do zářijového semifinále," uvedl tenisový komentátor ČT s tím, že pokud se skutečně Rosolovi a spol. podaří projít do semifinále, narazí na lepšího z dvojice Francie – Německo. V něm se očekává výhra prvně jmenovaných. "Bez Berdycha by to bylo jako teď Japonsko – Česko. Francouzi by byli obrovskými favority: mají Tsongu, Gasqueta, Monfilse i skvělé debly. I když se někdo zraní, mají kde brát. Přece jenom Rosol se Štěpánkem by rozhodně nebyli ani v jednom zápase v pozici favorita. Tam by to bylo složité," řekl Svačina.

S Berdychem v sestavě by nicméně situace přeci jen byla trochu odlišná. "Šance je 50 na 50. On řekl, že nebude hrát čtvrtfinále, nevyloučil, že nebude hrát vůbec, nebo že se vrátí. Tam bude hrát roli spoustu dalších faktorů: jak se bude vyvíjet sezona, jestli bude mít jistý postup na Turnaj mistrů, jak daleko postoupí na US Open," myslí si. Podle Svačiny by nyní Berdych upřednostnil jednoznačně vítězství v Grand Slamu nad zlatým daviscupovým hattrickem. "Je jasné, že když už Davis Cup vyhrál, tak teď chce vyhrát grandslamový turnaj. To je jeho jasný cíl," uzavřel Svačina ve Sportovních zprávách.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články