Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Mám chuť pokračovat, hlásí laufař Řezáč, který zažil dril v bažinách i na asfaltu

Praha – Lyžařský "terminátor" Stanislav Řezáč předváděl v letošní sezoně dálkových běhů vyrovnané výkony, ty mu zajistily celkově čtvrtou příčku v sérii Ski Clasiccs. Český fenomén populárních laufů se na stupně vítězů probojoval až na švédském Aarefjällsloppetu. Před tím pomýšlel na konec kariéry, ale stříbro z poslední velké akce mu dodalo chuť pokračovat, přestože za necelý měsíc oslaví jednačtyřicáté narozeniny.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Stanislav Řezáč

"Za poslední tři roky je ve Ski Classics obrovská konkurence. Už jsem moc nevěřil tomu, že porazím dva vynikající atlety Dahla a Kjölstada," liboval si. Závod na 61 kilometrů ve švédském Ore dobře rozjel a od počátku se držel v popředí pelotonu. Ve finiši pak porazil kolegu z norského týmu Centric Anderse Aucklanda. Do té doby zaznamenal dvě sedmá a dvě pátá místa.

Největší pozornost přitom zaměřil na jubilejní 90. ročník Vasova běhu ve Švédsku. Oblíbený závod absolvoval už pošestnácté, třikrát byl třetí, v roce 2011 dokonce druhý. Tentokrát dojel na těžkém mokrém sněhu jako pátý se ztrátou sedmnáct sekund na vítěze Johna Dahla. "Letos jsem při Vasově běhu na víc asi neměl. Hůlky se bořily, sníh byl měkčí. Koncovka měla neuvěřitelně rychlé tempo. S pátým místem jsem ale spokojený," uvedl.

Oblíbenou Jizerskou padesátku ale letos jet nemohl. Kvůli nedostatku sněhu byla zrušena. Řezáče to hodně mrzelo. "Mám prakticky doma pěkný závod s krásným lyžařským profilem, kde se dá jet klasicky i soupaž. Doufejme, že příští rok se pojede," přál si.

V přípravě Řezáč absolvoval dřinu nově v norském týmu. "Byl to risk jít do skandinávského týmu. Jsem rád, že mě nechali nahlédnout pod pokličku norského tréninkového systému běžeckého lyžování. Tréninky byly úplně nové, hlavně během léta. Přes hodinu a půl dlouhý běh v bažinách, sprinty po asfaltu a jízdu na kolečkových lyžích každý den," popsal. Nevyhnul se ani zdravotním komplikacím: "Únavová zlomenina žebra mě trochu zastavila, na čtyři týdny jsem musel vysadit," vzpomínal.


Čeští fanoušci možná počítali, že při účasti Lukáše Bauera ve vytrvalostních bězích bude Řazáč hrát druhé housle. Opak byl pravdou. "Naše závody jsou trochu rozdílné. Nejezdí se na okruzích, ale z jednoho místa do druhého. Často je problém s mazáním a rozvržením sil. Jezdí se hodně soupaž, což často trénujeme. Navíc na třech různých druzích sněhu během jednoho závodu. Jsou mezi námi tvrdí závodníci, co jsou zvyklí běhat několik hodin," vysvětlil.

Řezáč se díky stabilitě výkonů stal jedním ze dvou laufařů, který ve všech závodech Ski Classics skončil do 10. místa. Končit se mu proto ještě nechce. "Věk už mám, ale spravil jsem si chuť na posledním závodu. Pokud se tým vyjádří, že mě ještě chtějí, tak bych rád pokračoval," prohlásil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články