Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vabroušek po vítězství na Antarktidě: Láká mě i závod na Severním pólu

Praha – Bez pochyby se dá označit za nejlepšího českého ironmana v historii. Petr Vabroušek tento nejtvrdší a zároveň nejpopulárnější světový triatlonový závod absolvoval více než stokrát. V listopadu však vyměnil tropy za Antarktidu, kde ovládl dva extrémní podniky - antarktický maraton a závod na sto kilometrů. "Ironmanů jsem absolvoval spoustu, takže ta myšlenka zazávodit si na opačném pólu v hlubokém mrazu byla lákavá," řekl Vabroušek.

Petr Vabroušek
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Petr Vabroušek patří již k legendám Ironmana. Jako jediný absolvoval deset ironmanů v jednom roce hluboko pod devět hodin a dlouhodobě sbírá další úspěchy, dvakrát ovládl světový pohár a má několik medailí z kontinentálního šampionátu. Kombinaci plávání, jízdy na kole a běhu si však občas zpestřuje různými ultra maratony, jako byl na Antarktidě.

"Myšlenka zúčastnit se závodů na Antarktidě se zrodila již na jaře, kdy se mi podařilo k závodu přihlásit a kdy se mi podařilo sehnat sponzorské krytí. Od té doby jsem se na to velice těšil," řekl Vabroušek, který devátý ročník antarktického maratonu vyhrál v traťovém rekordu a i ve vítězném závodě, který se běžel o dva dny později, na sto kilometrů předvedl vynikající výkon.

"Musel jsem kvůli tomu upravovat trénink a zvykal jsem si na mrazy, abych tam udělal dobrý výsledek."

Vabrouška tři týdny před odletem na mrazivý kontinent potkala nepříjemnost. Při pádu z elektrické dvojkolky si zlomil vřetení kost na levé ruce. "Měl jsem akorát odlétat na Ironmana na Floridě. Den před tím jsem zjistil, že mám zlomenou ruku, takže jsem zůstal doma a se sádrou jsem začal dvoufázově běhat, posilovat a připravovat se na Antarktidu," prozradil Vabroušek, jenž se na teploty pod dvaceti stupni připravoval v mrazácích a sádru sundal až den před cestou.

Závod se odehrával 1000 km od jižního pólu, na ledovci Union Glacer v extrémně nízkých teplotách, jež se pohybovaly v rozmezí -15 až -35 stupňů. "Dělalo to rozdíl asi dvaceti stupňů a to může být problém. Po konzultaci před závodem jsem se rozhodl obléct poměrně málo, aby mi při tom běhu byla trochu zima. Díky tomu jsem se nedostal do nějakého velkého pocení. Potíž je v tom, že když člověk zpocený naběhne do té pasáže s -35, pot zamrzne a může dojít k těžkým omrzlinám, což postihlo jednoho z favoritů z Brazílie na obou rukách," prozradil triatlonista, jenž patnáctkrát absolvoval nejslavnějšího havajského Ironmana a jenž si s extrémními podmínkami na Antarktidě poradil nejlépe.

Čtyřicetiletý závodník však i přes velké úspěchy mimo triatlon chce i nadále primárně bojovat ve své disciplíně. Láká ho však jeden z dalších extremních podniků.

"Budu si vybírat závody, kde mě to baví, kam mě pořadatelé pozvou a kde jsou dobré prize money. Co se týče podobných ultramaratonů, vždycky to pro mě bude jakýsi doplněk přípravy. Je to příjemné zpestření. Jeden se však celkem rýsuje. Pořadatelé antarktického maratonu pořádají maraton i na Severním pólu. Podle jejich reakcí to vypadá, že je můj výkon natolik zaujal, že uvažují, že by mi zaplatili celou účast na Akrtidě, takže bych nemusel shánět sponzory. Pokud k tomu dojde v horizontu dvou tří čtyř let, tak bych určitě tuto výzvu přijal," dodal Vabroušek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články