Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Olympijský hokej na ČT: Jednání vedla k dobrému cíli, uvedl Dvořák

Praha – Česká televize získala kompletní práva na olympijské vysílání ze Soči. Diváci se tak nakonec na programech ČT sport a ČT2 setkají i s hokejovým turnajem. Práva sice držela TV Nova, tři měsíce před startem zimní olympiády je však prodala. "Jednání jsme vedli už s novým vedením Novy, které k celé věci přistoupilo racionálněji než to předchozí," uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák. "Chtěl bych, aby se olympiáda divákům líbila. Uděláme pro to všechno," dodal.

Čeští hokejisté oslavují vstřelený gól
zdroj: EPA autor: CLAUDIO BRESCIANI

Prodej práv rozdělil Mezinárodní olympijský výbor pro hry v Soči poprvé do několika balíčků. ČT se před více než rokem účastnila všech tajných nabídkových soutěží, u hokeje však vyšší cenu nabídla TV Nova. Nové vedení televize ale sáhlo v poslední době k úsporám a rozhodlo se olympijského turnaje vzdát (více čtěte zde). "Jednání v závěru až tak obtížná nebyla. My jsme ty signály vysílali už dříve, ale teprve nyní se podařilo najít protistranu, která byla ochotná slyšet na naše důvody a zároveň nabídnout řešení, které bylo výhodné pro ně. Jednání byla rychlá a efektivní a nakonec vedla k dobrému cíli," uvedl Dvořák.

ČT navíc dostala i velkou podporu od Českého olympijského výboru (ČOV). "Byl jeden z těch, kteří nám říkali, že varianta, kdy by ČT vysílala celou olympiádu včetně turnaje, by pro ně byla úplně nejlepší. I proto jsme se snažili. Přechod práv z jednoho vysílatele na druhého není takhle blízko k olympiádě úplně standardní situace. Myslím, že v Evropě není mnoho zemí, kde se taková situace odehrála," dodal Dvořák.

Komentování v přímém přenosu
zdroj: ČT24 autor: Jan Langer

Se získáním práv na olympijský hokej se mění i koncepce vysílání. Původně měla celý program olympiády vysílat stanice ČT sport, nyní se k ní přidala i ČT2. "Tým, který olympiádu chystá, jí připravuje dobře a s velkým předstihem. Přiznám se, že jsme v tohle řešení trochu doufali a dělali si zálohu. Není to tak, že by nás to nějak zásadně ovlivnilo. Musíme samozřejmě spoustu věcí na poslední chvíli předělat, bude nás to stát nějaké peníze navíc, ale není to tak, že bychom s tím v rozpočtu nepočítali," vysvětlil Dvořák.

Šéfdramaturgem olympijského vysílání je Robert Záruba. "Ten má teď nejvíc práce se sestavováním plánu. Hlavním programem bude ČT sport, kde budeme sledovat především českou stopu. S komentováním hokeje Robertovi pomohou Michal Dusík a Jiří Hőlzel, na pozicích expertů budou David Pospíšil a Martin Hosták, takže v podstatě nic nového. Tohle složení je už tak zajeté a u diváků oblíbené, že není důvod něco měnit," řekl výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

"Do zbraně jsme navíc museli povolat reportážní tým, který se bude starat čistě o hokejovou operaci. A jedna personální změna, a to na místě moderátorů olympijského studia, které bude poprvé v historii přímo v dějišti zimní olympiády. Na pozici Roberta Záruby, který měl moderovat, se po boku Jaromíra Bosáka objeví Barbora Černošková," doplnil Ponikelský.

Ten se na celou olympiádu těší hlavně z televizního hlediska. "Více než čtrnáct dní budeme diváky poutat k obrazovce. Doufám, že předvedeme takovou jízdu jako v Londýně. Tím, že jsme získali zpět hokej, to bude parádní podívaná," uvedl Ponikelský s tím, že olympiáda se nedotkne jen televizních obrazovek. Chybět nebude ani webový speciál, který připravuje divize Nových médií.

Alois Hadamczik a Slavomír Lener
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Kromě dvou programů pojedeme i šest dalších tras na internetu a diváci, kteří mají moderní hybridní televizi, si budou tyto lajny moct pustit i na ní. Nově jsme také generálním mediálním partnerem ČOV a z této pozice jsme k projektu Olympijská Letná přistoupili dost zodpovědně. Na místě budeme mít televizní studio, divákům budeme chtít přenášet emoce, které se tam odehrají," dodal Ponikelský.

Dvořák se nejvíce těší na poslední fáze turnaje. "Snad nás letos nezklamou a jako diváky nás tam posunou, tam už to dostává emoce a baví mě to. Ale radši mám sporty na sněhu. Když skákal Aleš Valenta, byl jsem velký fanoušek akrobatického lyžování. Dnes si užívám hodně snowboard. To je moje disciplína, tu mám moc rád."

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Čtyřka Sport: Petr Dvořák a Ing. Jiří Ponikelský
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články