Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Navara: Soupeři na Evropském poháru byli silnější, zvítězil týmový duch

Praha – Šachisté Nového Boru před několika málo dny dosáhli na jeden z největších úspěchů v historii českého šachu, když zvítězili v Evropském poháru klubů. V soutěži přezdívané šachová liga mistrů nastoupila řada skvělých hráčů včetně světové čtyřky Američan Nakamury, pětky Rusa Griščuka a dalších 14 hráčů z první světové pětadvacítky. I přesto se nakonec radoval český tým v čele domácí jedničkou Davidem Navarou.

David Navara
zdroj: ČT sport

"Nejdůležitější byl zápas šestého kola proti ázerbajdžánskému SOCARu, což je družstvo, za které nastoupilo sedm hráčů z první světové pětadvacítky. Tedy proti nám jen šest z nich, protože jeden byl náhradníkem," vzpomíná David Navara na klíčové okamžiky Evropského poháru. "Pro mě osobně byla asi klíčová partie turnaje také z tohoto zápasu, ve které se mi podařilo porazit italského šachistu Fabiano Caruanu, který je hráčem první světové desítky. Momentálně je asi šestý na světě," dodává.

Úspěch klubu z Nového Boru byl překvapením pro celou šachovou Evropu. Podle Navary to ale není pouze kvalita hráčů, co stojí za vítězstvím celku ze severu Čech. "Líbí se mi atmosféra v klubu. Je nejen na úrovni po profesionální stránce, ale je také příjemné za něj hrát. Nálada tam byla dobrá. Někteří soupeři na Evropském klubovém poháru byli silnější než my, ale náš týmový duch nejspíše přispěl k tomu, že se nám tentokrát podařilo je porazit," myslí si česká šachová jednička.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Šachista David Navara

Hned čtveřice hráčů Nového Boru patří i do pětičlenného národního týmu, a tak úspěch Nového Boru vzbuzuje naději na dobré výsledky i na reprezentační úrovni. "Zda se ode mě můžete dočkat úspěchů, to nevím. Já se snažím pokaždé. Rozhodně se pokusíme na nadcházejícím mistrovství Evropy družstev, které se bude konat v listopadu ve Varšavě, dosáhnout co nejlepšího výsledku," slibuje Navara.

Navara je dlouhodobě nejlepším českým šachistou. Nejvýše byl v žebříčku FIDE v roce 2006, když se nacházel na 13. místě. V současnosti se však Navarovi zdaleka tolik nedaří. "Tehdy jsem byl na žebříčku výše, ale také jsem hrál lépe než dnes. Nevím, jestli ode mě lze čekat posun nahoru, nebo ne. Ona i ta konkurence je dnes o něco vyšší, než byla před pár roky. Ale jde také o to, že tehdy jsem měl mimořádně dobré období, které pak odeznělo, a nepodařilo se mi na to zatím v plné šíři navázat," je si vědom Navara.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články