Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

"Král" Matura se těší na můstky do Soči. K mé technice sedí, říká

Praha – Historie ankety Král bílé stopy je orámována úspěchy skokanů na lyžích. Vůbec první ročník přesně před čtyřiceti lety vyhrál Rudolf Höhnl a ten zatím poslední Jan Matura. Včera večer si v Praze na hlavu nasadil korunu vládce českého lyžování, která je současně velkým závazkem před olympijskými hrami v Soči. Pojede tam plný očekávání, tamní můstek mu sedí.

Jan Matura Králem bílé stopy
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Můstek v Soči jsem si vyzkoušel v létě a vyhrál jsem tam kontinentální pohár. Takže mám vyzkoušeno, že k mé technice poměrně sedí a těším se tam," uvedl Matura. "Když jsme tam byli v létě, můstek byl ještě hodně rozestavěný. Užíval jsem si hlavně závody, nebylo tam moc co objevovat. Můžu tam jet pln očekávání a jsem zvědav, jestli to všechno stihnou dodělat," pronesl směrem k olympijskému areálu.

Matura dostal v anketě o nejlepšího lyžaře uplynulé sezony 335 hlasů, snowboardistku Evu Samkovou na druhém místě volilo o 106 lidí méně. Dvakrát slavil v minulé sezoně triumf v Sapporu a na mistrovství světa byl pátý. Je mu už 33 let a na vysněné vítězství čekal dlouho. Pomohla mu k tomu i změna pravidel. "Jsem subtilnější a měl jsem vždycky problémy s váhou. To, že se kombinézy zúžily a omezily lehčí skokany, to mně pomohlo asi nejvýrazněji," přiznal Matura.

Skokan na lyžích vyhrál anketu o Krále bíle stopy naposledy před dvaceti lety. Matura navázal na vítězství Jaroslava Sakaly. S korunou na hlavě se cítil báječně, děkoval manželce i synovi a podpoře týmu. Věřil, že i cena je povzbuzením do blížící se sezony. "Zima klepe za dveře, je to prakticky za měsíc a půl. Člověka to trošku probudí i nabudí," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Jan Matura je Králem bílé stopy

V letní sezoně Matura skončil čtvrtý v jednom ze závodů Grand Prix a ověřil si, že forma ze zimy ho neopouští a může se počítat ke špičce. "Navázání na tu zimu bylo příjemné," řekl, byť zároveň ví, že léto a zima jsou diametrálně odlišné. "Ještě dnes odjíždím na závody kontinentálního poháru do Klingenthalu. Potom budou ještě dva závody světového poháru v Hinzenbachu a opět v Klingenthalu. Tím se uzavře podzimní část závodění a pak proběhne poslední část přípravy před zimou. V Klingenthalu začne i zimní světový pohár," popsal svůj nejbližší program Matura.

V letní Grand Prix se letos nadmíru daří celému českému týmu, Jakub Janda o víkendu vyhrál a byl třetí, bronz brali i Roman Koudelka a Čestmír Kožíšek. "Mančaft je teď obrovsky vyrovnaný a myslím, že i silný. Je to obrovský příslib," těšilo Maturu i s výhledem na soutěž družstev. "Takhle silný tým tady dlouho nebyl."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články