Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Haindlová: Na vině jsou i kluby, které hráčům dluží peníze

Praha – Českým fotbalem zmítá další korupční kauza, již dvanáct fotbalistů bylo obviněno z uplácení a manipulování zápasů ve prospěch sázkařského gangu. Podle předsedkyně České asociace fotbalových hráčů Markéty Haindlové je ale jeden z hlavních důvodů, proč se hráči zaplétají do sázení na vlastní zápasy, špatná ekonomická situace v klubech a jejich nedbalé hospodaření. K nezdravé situaci přispívá i fakt, že fotbalisté nedostávají v klubech standardní pracovněprávní smlouvy. 

Markéta Haindlová v Otázkách Václava Moravce
zdroj: ČT24

Proti tvrzení známé kritičky poměrů v českém fotbale se ale tvrdě staví generální sekretář Fotbalové asociace ČR. Podle něj se žádný z klubů působících v první a druhé lize nepotýká s vážnějšími ekonomickými problémy. "V tomto směru máme velmi přísné licenční řízení. Po dobu osmi let jsme nezaznamenali žádnou informaci, která by naznačovala, že by kluby dlužili svým hráčům," tvrdí Řepka.

Haindlová ale trvá na svém. "Licenční manažer zkoumá bezdlužnost klubů dvakrát do roka. To znamená, že kluby, které jsou v tíživé finanční situaci, většinou zaplatí hráčům až těsně před datem, kdy musí odevzdat tzv. 'bezdlužnost'," přibližuje předsedkyně hráčské asociace.

"Kolikrát se stává, že hráčům je vyhrožováno, že pakliže bezdlužnost nepodepíší – ač jim klub dluží – tak nebudou moci hrát. Protože stav českého fotbalu je takový, že hráčů je hodně a o ty místa je zájem, tak kolikrát jsou rádi, že půl roku počkají v klubu a doufají, že příští přestupové období budou moci nastoupit do jiného klubu. Raději někde trénují, než aby zůstali bez angažmá. Byť bez toho, aby jim bylo zaplaceno," dokresluje Haindlová.

Šestnáct ja akorát

Jaké kluby první či druhé fotbalové ligy mají potíže s výplatami, ale předsedkyně hráčské asociace neuvádí. Podle Haindlové by Česku prospělo snížení počtu klubů v první lize. Finanční prostředky pohybující se v českém fotbale by se tak mohly rozložit mezi menší počet celků, což by mohlo pomoci ekonomicky stabilizovat prostředí fotbalu a potažmo také působilo jako prevence před kriminálními tendencemi.

Je nám líto, video expirovalo.
OVM: Markéta Haindlová a Rudolf Řepka k uplácení v českém fotbale

"Obecně je podle mě klubů, které hrají první ligu, příliš mnoho na to, jaký je aktuální stav českého fotbalu a obecně situace v klubech. Myslím si, že je potřeba snížit počet klubů minimálně o čtyři," říká Haindlová.

Rudolf Řepka přiznává, že i Fotbalová asociace uvažuje do budoucna o restrukturalizaci soutěží, první ligy se však plánovaná změna zřejmě týkat nebude. "Já si myslím, že se to dotkne struktury možná druhé ligy. První liga a šestnáct týmů - to je odpovídající. Šestnáctičlennou první ligu určitě potřebujeme. Je tam prostor, aby hráli mladí hráči, dostali nějaké zkušenosti, a aby kluby je měly možnost prodat do zahraničí," jmenuje Řepka důvody, proč FAČR nechce měnit počet klubů první ligy.

"Všichni budou mít méně peněz"

Finanční nestabilita však podle Haindlové není zdaleka jediným fenoménem, který deformuje prostředí českého fotbalu a přiživuje tendence hráčů k sázení na vlastní zápasy. Ekonomické nejistotě jednotlivých fotbalistů také přispívá, že hráči nemají pracovněprávní smlouvy. Fotbalisté v současné situaci v klubech působí jako živnostníci a pohybují se tak v ekonomicko-právní šedé zóně.

K pročištění českého fotbalu by tak podle Haindlové vedlo i zavedení pracovněprávních smluv, tak jak je tomu zvykem u zaměstnanců ve zbytku společnosti. "Já se domnívám, že to cesta není. A to v žádném případě. Tak to bude špatné jak pro kluby, tak pro samotné hráče," staví se ale rázně proti Řepka.

"Všichni budou mít méně peněz a kluby, které už teď jsou pod tlakem a jen tak tak dávají dohromady rozpočty, teď budou muset odvádět sociální a zdravotní (pojištění) a budou na tom ještě hůře. V tomto směru se domnívám, že to nebude dobré ani pro hráče," vypočítává Řepka důvody, proč by podle něj fotbalové kluby dál měly obcházet právní normy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články