Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Vyvrcholila "židovská olympiáda", Češi vezou stříbro

Jeruzalém – V Izraeli vyvrcholily makabejské hry - židovská obdoba olympiády a jedna z největších sportovních akcí vůbec. Mezi rekordním počtem účastníků byli po dvaceti letech i Češi, kteří nakonec dosáhli i na jednu medaili.

"Makabiáda" usiluje o zboření představy židů jako nábožensky založeného nesportovního národa. S devíti tisíci sportovci ze 77 zemí a 35 000 diváky jsou makabejské hry třetí největší sportovní událostí planety. Na tradiční klání židovských sportovců se poprvé od roku 1993 vrátila červenomodrobílá vlajka České republiky.

Příběh židovské olympiády se psal i v Praze. Právě tady padlo rozhodnutí uspořádat tu první v roce 1932. Do Brity spravované Palestiny tenkrát odcestovala i československá výprava. "Potom, samozřejmě, kvůli druhé světové válce a komunismu nebyla žádná československá výprava vyslaná," vysvětluje vedoucí české makabejské výpravy Beáta Bartošová.

Mezi osmatřiceti sportovními disciplínami byl i v Izraeli poněkud netradiční a v pětatřicetistupňových vedrech náročný lední hokej. Hrál se na jediném izraelském kluzišti, ovšem bez účasti českého týmu. Mezi osmi českými sportovci zazářil osmnáctiletý Vojtěch Dub, který v lukostřelbě na 70 metrů získal stříbrnou medaili. Do Jeruzaléma se makabejské hry vrátí zase za čtyři roky. Čeští sportovci jsou rozhodnutí, že přes vysoké startovní poplatky nebudou chybět ani příště. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články