Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Fuksa: Hokej mě bavil, ale u vody je nejlepší parta

Praha – Od dob dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora neměla česká rychlostní kanoistika takový talent. Nymburský rodák Martin Fuksa se v pouhých dvaceti letech už stačil stát dvojnásobným mistrem Evropy mezi seniory a šanci na úspěch cítí i na blížícím se mistrovství světa v německém Duisburgu. I proto raději vynechal víkendový republikový šampionát v Račicích. Medailová naděje české kanoistiky byla hostem na chatu ČT sport.

Martin Fuksa
zdroj: ČT sport autor: Štěpán Janda

Poměrně dlouhou dobu se Fuksa snažil skloubit hokej a kanoistiku, kde ho stále trénuje otec Petr, sám bývalý reprezentant. Až v patnácti letech definitivně vyhrála voda. "Když jsem se poprvé nominoval do kanoistické reprezentace, tak jsem samozřejmě potřeboval více trénovat kanoistiku. To mému trenérovi na hokeji nevadilo, ale když došlo na zápas, tak jsem odehrál asi jedno střídání. A to rozhodlo, proč už jsem s hokejem skončil. A co si budeme povídat, u vody je nejlepší parta," vysvětluje pokračovatel kanoistického rodu.

V juniorské kategorii vyhrál mistrovství světa i Evropy, v obou případech však na trati 500 metrů, která není na programu olympijských her. "Mojí nejoblíbenější tratí je bohužel neolympijská pětistovka. Když jsem byl v juniorské kategorii, jezdil jsem pětistovku a dvoustovku, ale po přechodu k dospělým jsem začal jezdit kilometr, který mi postupem času sedí asi nejvíce," myslí si čerstvý mistr Evropy na této trati.

Martin Fuksa na chatu ČT sport
zdroj: ČT sport autor: Štěpán Janda

Na přelomu srpna a září čeká Fuksu start na mistrovství světa dospělých na regatě v Duisburgu, kde dosud nikdy nestartoval. "I když jsem tam měl možnost závodit na některém ze světových pohárů, nezúčastnil jsem se jich. Nevím, jaké tam panují podmínky, ale koukal jsem na videa a myslím si, že dráha je regulérní," říká Fuksa, který má nejraději klidnou vodu bez velkých vln.

Přípravě na světový šampionát muselo ustoupit i mistrovství republiky, které se konalo o uplynulém víkendu v Račicích. "Vždycky se domácích šampionátů účastním rád. I letos bych se zúčastnil, ale bohužel jsem měl a doposud mám menší problém s kolenem, tak jsem ho chtěl nechat odpočinout, abych byl připraven na důležitější závody," vysvětluje obdivovatel legendárního Němce Andrease Dittmera.

Na olympijské hry v Rio de Janeiru, kde by mohl zkusit navázat na Doktorův dvacet let starý úspěch, samozřejmě zatím příliš nemyslí. "Ano, vím, že jsou tam olympijské hry. Ale Riu se budu blíže věnovat až v roce 2015, kdy je nominace na olympiádu. Jinak se soustředím na to, co je v tuto chvíli. Věřím, že pokud budu schopen dělat to, co doposud - tvrdě trénovat a dodržovat správnou životosprávu, se tam mohu probojovat. A snad mi vydrží i forma," uzavírá Fuksa.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články