Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

4. ročník cyklotour skončil. Zimovčák či Loprais dorazili do Velehradu

Velehrad – Desítky cyklistů, profesor Pavel Pafko či šestinásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais. Závěrečná desátá etapa zakončila čtvrtý ročník charitativního cyklotour Na kole dětem ve velkém stylu. Hlavní patron celé akce Josef Zimovčák a spol. během deseti dnů ušlapali 1 554 kilometrů, když svoji cestu Českou republikou dnes zakončili ve Velehradě.

Desátá etapa charitativní akce Na kole dětem
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

"Rok od roku je cyklotour lepší a lepší. Využili jsme zkušeností z předešlých let a bylo to vidět. Ten dojezd na tak významné místo, jako je Velehrad, byl v podstatě symbolikou výjimečnosti toho celého projektu," řekl v cíli poslední etapy charitativního akce na pomoc onkologicky nemocným dětem patron projektu a desetinásobný mistr světa na vysokém kole Josef Zimovčák. Šestapadesátiletého jezdce na velocipédu potěšila i odezva fanoušků a cyklistů. "Již se mi ozvalo několik lidí, že by příští rok chtěli jet s námi, což je skvělé," prozradil Zimovčák.

Do 150kilometrové závěrečné etapy cyklisté odstartovali z míst, kde večer skončili, tedy z brněnského náměstí Svobody. Jejich počty v Brně rozšířilo na čtyřicet nových tváří včetně několika významných osobností. Mezi nimi byl i tradiční účastník cyklotour a známý chirurg Pavel Pafko. "Tento rok jsem mohl absolvovat pouze jednu etapu. Měl jsem mnoho práce a jiných povinností. Bylo mi to líto, a tak jsem se akci snažil podpořit alespoň v té poslední etapě," řekl ve Velehradě Pafko.  

V brzkých ranních hodinách vyrazil celý špalír čítající na sedmdesát jezdců vstříc první zastávce, jež byla ve Slavkově u Brna. V něm skupinu mistrů světa a známých tváří v pelotonu rozšířil čtyřnásobný světový šampión v jízdě na drezíně Ivan Křivánek.

Loprais dojel do cíle ve vítězné tatře

Jubilejním padesátým partnerským městem, kde cyklotour stavěla a kde Josef Zimovčák předal certifikát místním zástupcům města, se stal Vyškov. Cesta rovinatou krajinou zavedla cyklisty i do Kroměříže, kde se k akci přidal šestinásobný vítěz slavné Rallye Dakar Karel Loprais. Legenda Dakaru přezdívaná "Monsieur Dakar" doprovodila na své tatře, s níž vyhrál slavnou rallye hned třikrát, účastníky až do cílové destinace.

Skupina jezdců se s přibližujícím cílem neustále zvětšovala, a tak do Zlína dojel velice početný špalír. Ještě před vjezdem do města ševců se k Josefu Zimovčákovi a spol. přidalo na deset mužů, žen i dětí na historických kolech v dobových kostýmech. Na náměstí Míru všechny přivítalo velké publikum, za což bylo odměněno tradičním vystoupením trojnásobné mistryně světa v krasojízdě Martiny Štěpánkové, která svůj um předváděla v každém partnerském městě či obci.

Určité zklamání nastalo v předposlední zastávce v Uherském Hradišti. Namísto očekávaných davů cyklistů, kteří se přidají na posledních sedm kilometrů, bylo na Masarykově náměstí pouze deset kolařů.  

Do Velehradu, kde zrovna končily oslavy 1 150 let od příchodu Cyrila s Metodějem na Moravu, Josef Zimovčák a spol. dorazil po 1 554 kilometrech, když 6. června vyrazili ze západočeské Aše. Největším hrdinou se stal Jan Bicek. Handicapovaný cyklista, jemuž rakovina vzala jednu nohu, ujel celých 1 554 kilometrů za pomoci pouze jediné končetiny.

Zimovčáka nyní čeká Tour de France

Mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák si s velkou pravděpodobností příliš neodpočine. Již za týden by měl vyrazit na legendární cyklistický závod Tour de France, jenž slaví sté výročí. Šestapadesátiletý Zimovčák by chtěl všechny etapy jubilejního stého ročníku projet na velocipédu. "Je to stále otevřená věc. Během několika dalších dnů padne definitivní rozhodnutí," dodal cyklista, jenž již jednou slavný etapový závod na vysokém kole absolvoval.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články