Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jansta: Stát by se měl místo honění korupce věnovat ochraně sportovišť

Praha – Povodeň zasáhla kromě jiného i mnoho českých klubů, oddílů a sportovišť. Až velká voda opadne, nastane čas na sčítání škod a obnovu. Pomoci chce i Česká unie sportu (ČUS), která vznikla nedávno transformací z Českého svazu tělesné výchovy. Příprava zábran kolem sportovišť a krizových plánů pro povodně let příštích však podle předsedy ČUS Miroslava Jansty nemá být záležitostí sportovců, ale státu.

"Již teď máme hlášeny škody za desítky milionů. Sportoviště jsou ale často ještě pod vodou nebo jsou zanesena, někde se voda teprve rozlévá. Až všechny povodně skončí, tak budou škody minimálně v řádu stovek milionů. Odhadujeme, že 50 % bude kryto pojistkami, 50 % zřejmě nebude," vypočítává Jansta. ČUS sdružuje jednotlivé sportovní svazy a sami zakladatelé ji označují za servisní organizaci českého sportu. Tu po povodních potřebuje sport, a především sportoviště a jednotlivé kluby a oddíly, více než kdy jindy.

"Nejsme schopni pomoci v tom, že poskytneme finanční prostředky. Ale jsme schopní pomoci organizačně, radou a zkušenostmi. V rámci ČUS jsme vytvořili centrum, kde sbíráme informace z celé republiky prostřednictvím zřízených center sportu v jednotlivých krajích. Kdy jednotliví zástupci mají sbírat informace z nejpostiženějších krajů, kde jsou největší škody. To zcentralizujeme a budeme jednat s ministerstvem školství. Některá sportovní zařízení nejsou pojištěná, jelikož jsou v zátopových oblastech a pojišťovny je nechtějí pojistit, nebo nejsou ani zkolaudovaná, a tak budeme hledat zdroje, jak je nejrychleji obnovit," slibuje Jansta.

"S MŠMT projednáme možnost využití obdržených finančních prostředků ze státní pomoci, která je zatím poskytnutá asi ve výši 7,3 miliardy. Chtěli bychom, aby část byla vyčleněna na obnovu sportovních zařízení, a ministr Fiala přislíbil v tomto pomoc," prohlásil předseda ČUS. "Uvidíme, kolik prostředků budeme mít k dispozici, a potom prostřednictvím naší struktury oslovíme postižené, kam se mají obrátit nebo jakým způsobem čerpat finanční prostředky, které jsou mimo pojistku," plánuje Jansta.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Jen obnova sportovišť by však byla krátkozraká. Podle prognóz meteorologů a klimatologů je třeba se připravit, že záplavy podobného rozsahu se budou opakovat i v budoucnosti. ČUS však nepočítá s žádným programem ochrany sportovišť před velkou vodou a nehodlá ani vypracovávat krizové plány. To podle Jansty spadá do pravomoci a odpovědnosti státu.   

"Když se tady v devadesátých letech módně mluvilo o budování občanské společnosti a za příklad byly dávány různé ekologické iniciativy, tak se zapomnělo, že hlavní představitel občanské společnosti je sport. (…) Lidé, co mají zájem sportovat, tak sami vědí, co mají dělat. Spíše potřebují, aby stát, místo toho aby pořád honil korupci a politici se pořád napadali, aby radši řešili konkrétní věci," nastiňuje Jansta, jaké priority by měli mít podle jeho mínění politici.

"Je vidět, že příroda se změnila a asi se bude dál měnit. My jako představitelé sportu nemůžeme suplovat stát. Můžeme jen pomáhat těm dole v těch jednotách. (...) V rámci evropských peněz bychom měli možná něco vymyslet, založit nějaký fond na obnovu. Ale abychom přímo něco organizovali, to nám vůbec nepřísluší," zříká se odpovědnosti předseda ČUS.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články