Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Povodně zkomplikovaly cyklotour, Zimovčáka a spol. však nezastavily

Praha – Hned s několika změnami trasy se museli vypořádat cyklisté během třetí etapy charitativní cyklotour Na kole dětem. Díky povodním musel peloton vynechat hned dvě plánované zastávky, ovšem Josef Zimovčák a spol. nakonec do cíle v pražské Zbraslavi dorazili včas a po třech dnech mají v nohách již na pět set kilometrů.

Třetí etapa charitativní akce Na kole dětem
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

"Dnes nám vyšlo počasí a nakonec i v těch náročných podmínkách ta etapa stála za to. Lidé to brali pozitivně, což bylo výborné," řekl po etapě patron celé akce a desetinásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák, který přiznal, že i přes včerejší náročný den nepociťoval únavu. "Dneska se mi jelo docela dobře. Pokud člověk chce jet takovou akci, tak se musí dobře připravit," dodal Zimovčák.  

Oproti včerejší královské etapě, v níž peloton vystoupal hned dvakrát na Ještěd, byla dnešní trať o poznání snazší. Na cyklisty čekala především rovinatá trasa vedoucí skrz Střední Čechy a ke skupině se hned od prvních kilometrů přidalo několik nových členů včetně dvou dalších velocipedistů. Ti společně s pelotonem dojeli až do první zastávky, která byla dnes v Mladé Boleslavi.

A v krásném slunečném počasí, kdy teploměr chvílemi ukazoval až 28 stupňů, se přidávali i další. Přes černé prognózy se cyklisté nakonec dostali i k druhému záchytnému bodu, jímž byl Mělník. V městě na soutoku Labe a Vltavy bylo stále jasně patrné, co dokáže velká voda, avšak Josefa Zimovčáka a spol. na náměstí Míru přivítala početná skupina fanoušků. Svůj um opět předvedla bývalá trojnásobná mistryně světa v krasojízdě Martina Štěpánková.

Voda zabránila hned dvěma zastávkám

Pokračování ve směru Horní Počaply a Kralupy, kde byly naplánované další dvě zastávky, však již zamezila velká voda, která obě města znepřístupnila. Všichni účastníci se tak museli přepravit auty do malé vesničky s osmatřiceti obyvateli, do Libochoviček, avšak o to větší přivítání místní připravili.

K pelotonu se zde přidalo i děvče, kvůli němuž celá akce vznikla. Viktoria totiž kdysi trpěla vážnou hematologickou nemocí a právě Josef Zimovčák a spol. jí pomohli při překonání této choroby.

Z malebné středočeské vesničky vyrazili cyklisté o něco dříve, a tak si na cestě k předposlední zastávce ve Zbuzanech přidali několik kilometrů navíc mimo plánovanou trasu. Do Zbuzan peloton dorazil po sto dvaceti kilometrech v sedle dle plánu. Kromě bohatého kulturního programu za zmínku stojí i čin starosty Jiřího Sušického, který na kole absolvoval celou etapu a i nadále bude na cyklotour pokračovat.

Cíl dnešní převážně rovinaté etapy účastníky zavedl do Prahy, přesněji do Zbraslavi. I ta byla bohužel zasažena velkou vodou, a tak plánovaná akce, jíž se mělo zúčastnit na dvě stě milovníků velocipedu a historických kol, musela být zrušena. Avšak i přes nepřízeň počasí Josefa Zimovčáka a spol. přivítalo několik členů místního klubu vysokých kol.

"Dnešní etapa byla velice poklidná. Byly to převážně samé roviny. Včera to bylo mnohem těžší. Po cestě se k nám ale přidala moje neteř, a tak jsem si to dneska o to víc užil," řekl v cíli jeden z tradičních účastníků, spisovatel a jezdec na vysokém kole Ivan Burket.

Zítřejší etapa bude o poznání náročnější. Peloton navštíví mimo jiné Karlštejn či Příbram a cílovou destinací bude Volyně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články