Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Juniorská liga? Plusová soutěž, shodují se trenéři

Brno – Do konce sezony juniorské ligy zbývá sedm kol a už nyní přichází čas na první bilancování. Soutěž, kterou hraje 16 odnoží prvoligových týmů a dva juniorské celky druholigových klubů, může být do budoucna pramenem mladých talentů. Fotbalisté získávají zkušenosti, zdokonalují své individuální schopnosti. Je průběh prvního ročníku úspěšný? Jaké jsou zápory tohoto modelu? Začleňují se hráči z juniorské ligy do klubových A-týmů? V pořadu Studio fotbal extra debatovali trenér reprezentační jednadvacítky Jakub Dovalil, trenér Slovácka Svatopluk Habanec a brněnský kouč Ludevít Grmela.

Juniorští fotbalisté
zdroj: ČT24

Úspěch?

Je brzy, čas na detailní rozbor průběhu prvního ročníku juniorské ligy podle Dovalila ještě nenazrál: "Spousta hráčů nakoukla do týmů první ligy, ale na nějaké hodnocení bude potřeba dvou tří let." Už nyní však trenéři o soutěži mluví téměř jen pozitivně. "Plno zápasů má stejnou úroveň jako utkání třetí ligy, některá samozřejmě horší. Ale je to plusová soutěž," řekl Grmela.

Trenéři se shodují, že hráči do 21 let, pro které je soutěž primárně určena, musejí zažívat co nejvyšší herní zatížení – i proto je podle nich vhodná účast 18 celků. "Ať hrají mladí hráči čím dál více zápasů. Není to jen o tréninku," podotkl Grmela.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra o juniorské lize

Podobný model ligy funguje v Německu, Anglii i Itálii. Habanec vyzdvihuje především stupňovitost přechodové fáze mezi dorosteneckým fotbalem a neúprosnou prvoligovou smrští. "Je to prodloužení dorosteneckého věku. Hráči, kteří budou extrémně dobří, přejdou do áčka rovnou. Ale ten přechod pro některé není tak strmý. Je dobou hájení před ligou. Schody z extraligy dorostu směrem k juniorské lize je jen ku prospěchu," uvedl kouč Slovácka.

Dveře otevřené má pět starších hráčů, což může být pro některé kluby velkou výhodou. "Je dobře, že tam mohou přijít hráči áčka. Je to ideální pro "nehráče", aby měli zápasové zatížení," vyzdvihl Grmela.

Tlak? Kulturnější prostředí?

Podle trenéra reprezentační jednadvacítky liga mnoho mínusů nemá. Snad jen absence motivace v podobě umístění. "Je to uzavřená soutěž. Neobjevuje se tlak na výsledek a sestup," uvedl Dovalil.

"Problém to není. Hráči jsou pod tlakem, protože to musí mít směr výš. Když ne, vědí, že v klubu skončí," oponoval Habanec. "Jestli někdo skončí pátý nebo horší, není měřítko. Mají se tam odbourávat nedostatky, aby hráči dostali větší tréninkové zatížení. Nejde nám vůbec o umístění, ale aby hráči měli výkonnostní vzrůst," vysvětlil Habanec.

Nejlepší střelci juniorské ligy
zdroj: ČT sport

Nevyhrocené prostředí skrývá i ne na první pohled očekávané klady. "Mužstva se snaží o presink, aby se hráči prosazovali individuálními dovednostmi. Prostředí je příjemné pro rozhodčí. Málokdy jsem zaznamenal, že by při chybě rozhodčích někdo z hráčů nebo trenérů vystartoval. Je to kulturní prostředí," zdůraznil Dovalil.

Kariéra?

Juniorskou ligu vede s velkou převahou Brno. "Chceme co nejvíce používat odchovance. Je to pro ně velká motivace," uvedl nynější trenér prvoligového týmu Grmela, který přišel k elitě právě z juniorské soutěže.

"Musím říct, že když jsem v srpnu přišel do Slovácka, byl jsem překvapený, kolik hráčů volně přešlo do A-týmu. Dokonce tři čtyři hráli v základu v lize. Byl to velký skok, ale funguje to dobře," glosoval Habanec výsledky práce z mládeží ve Slovácku.

Kdo vynikne?

Jedním z příkladů, jak může soutěž prospět hráči, je slovácký Roman Haša – se 17 góly nejlepší střelec juniorské ligy. V dorostu ukázal, že v sobě skrývá mimořádné střelecké schopnosti, musel se však před příchodem do prvoligového mužstva zbavit nedostatků "Řeknu to natvrdo – byla to nadváha," prozradil Habanec. "Měl časoprostor podzimu a řekl jsem mu, že pokud bude fungovat tak, jak má, připojí se do přípravy A-týmu 3. ledna. A to se také stalo," pronesl Habanec o hráči, který vstřelil Českým Budějovicím důležitý gól v boji o záchranu.

Haša prošel mládežnickými výběry od šestnácti let až do Dovalilovy jednadvacítky. "Bylo vidět, že je to hráč do šestnáctky a má dobrý výběr místa," komentoval Dovalil první dojmy z Haši. "Teď opět začal stoupat. Vzali jsme ho na přípravu proti Slovinsku. Za dvacet minut hru oživil a prokázal svoje kvality. Myslím, že ho po sezoně vezmeme na Ukrajinu a budeme s ním pracovat dál," ujistil trenér, který pomalu skládá národní tým na Euro v roce 2015 v České republice.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články