Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Extraliga volejbalistů by se měla zužovat, v ohrožení je poslední Ústí

Praha - Správní rada Českého volejbalového svazu (ČVS) už před dvěma lety deklarovala, že bude postupně usilovat o zúžení mužské extraligy na deset týmů. Diskusi o snížení počtu účastníků opět vyvolal blížící se konec letošního ročníku, poslední kolo základní části se hraje už 16. března. V největším ohrožení je zatím poslední Ústí nad Labem, které dokázalo vyhrát jediný zápas.

Volejbalová extraliga
zdroj: ČT sport

"Argumenty pro zúžení jsou především marketingové, navíc kvalitativní rozdíly mezi týmy produkují řadu nepěkných utkání. Potřebujeme především kvalitu," vysvětluje místopředseda ČVS Robert Urbánek. "Pokud by se liga zúžila, tak by bylo víc peněz pro jednotlivé kluby, na druhou stranu by pro ostatní týmy bylo složitější se do extraligy dostat," dodává blokař Brna Martin Klapal. 

Svaz však zároveň nechce jít proti doporučení Asociace volejbalových oddílů a klubů (AVOK), která zastupuje zájmy týmů. "Atmosféra pro zachování dvanácti klubů je hodně příznivá, na minulém zasedání bylo pro sedm z nich. Doufám, že na svých stanoviscích zůstanou a že z naší strany půjde směrem ke svazu doporučení zachovat současnou podobu soutěže," přeje si manažer Ústí nad Labem Miroslav Přikryl.

Je nám líto, video expirovalo.
Svaz chce snížit počet týmů v extralize volejbalistů

Na následujícím zasedání AVOK by se tedy mělo rozhodnout o tom, zda asociace pomůže Severočechy zachránit. "V tuto chvíli nejsem úplně přesvědčen, že tento návrh podpořím. Mým cílem totiž je, aby extraligové kluby měly takzvaný 'plný kmen', tedy všechny úrovně od přípravky přes žáky, juniory, kadety až po mužský A tým," říká předseda AVOK Jiří Olšiak.

Podmínky soutěže pro probíhající ročník jsou nastaveny tak, aby si v příští sezoně zahrálo mužskou extraligu pouze 11 týmů. Poslední celek tabulky tedy automaticky sestupuje a předposlední celek soutěže bude zachraňovat příslušnost k elitě v baráži s vítězem 1. ligy.

Pokud by si však AVOK odhlasoval zachování dvanáctičlenné extraligy, došlo by ke změně rozpisu soutěže. "Tím bychom poškodili všechny účastníky, sestupující i postupující. Nedokážu si představit, že bychom takové změny realizovali," je přesvědčen Urbánek. "Existují návrhy oddělit slabší týmy a hrát extraligu ve dvou skupinách, možná se objeví ještě nějaký jiný model," dodává Olšiak.

Nabízí se však ještě jedno řešení. Sedminásobný mistr a nejúspěšnější celek posledních let Jihostroj České Budějovice už delší dobu zvažuje, že opustí extraligu a bude hrát prestižnější Středoevropskou ligu. Jeho odchodem by se uvolnilo místo v extralize pro další klub, třeba právě Ústí nad Labem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články