Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bartoň po návratu do NBL: Chybějí finance, problém je s popularizací

Praha – Opora české basketbalové reprezentace Luboš Bartoň se zabydlel v domácí lize. V posledním zápase dovedl USK Praha k vítězství v Levicích, nastřílel 24 bodů. Podle zkušeného dvaatřicetiletého hráče se toho v nejvyšší české lize co do popularizace a návštěvnosti moc nezměnilo. Podobně jako při jeho odchodu z Děčína v roce 1998 stadiony nejsou zrovna přeplněné, mediální zájem nevzrostl.

Luboš Bartoň
zdroj: ČTK autor: Jan Škvára

"Největší problém je u nás popularizace," soudí Bartoň, který se 15 letech vrátil do české ligy po angažmá v USA, Itálii i Španělsku. "Když se podíváme, jak je náš basketbal prodáván v médiích – je to hodně málo –, když se podíváme, kolik lidí chodí na basket – je to také hodně málo. Potom můžeme lámat hůl nad tím, že nemáme dost mladých hráčů. Nejsou finance, není popularita," zhodnotil stav českého basketbalu.

Bartoň se místo do Děčína vrátil trochu překvapivě do pražského USK. Ani první dojmy z Folimanky nejsou optimistické. "Byl jsem dost šokovaný, jak málo přišlo lidí. Myslím, že před patnácti lety jich chodilo víc."

Na univeritě se jede na sto procent

Bartoň odešel v roce 1998 z Děčína do USA na univerzitu ve Valparaisu, zahrát si NBA se mu však nepodařilo. Jen těžko nalézá srovnání s tamním basketbalem. "Na univerzitě se jede na sto procent – jak na tréninku, tak na zápase. Agresivita je úplně někde jinde než tady u nás v lize," zdůraznil.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil: Luboš Bartoň

Osobně ani příliš nelituje, že si nezahrál nejlepší soutěž na světě. "Určitě to byl můj sen, ale ne za každou cenu. Říkal jsem to tehdy, říkám to i teď. Myslím si, že jsem měl a stále mám docela dobrou kariéru," řekl hráč, který po návratu do Evropy nastupoval i v italské Boloni a zažil úspěšná angažmá v Katalánsku. Kromě triumfu v Eurolize s Barcelonou má Bartoň na kontě také vítězství v ULEB Cupu i EuroCupu v dresu Badalony.

Bartoň si musel v NBL zvykat na jiné tempo a jiný přístup. Návrat do Děčína zmařila špatná finanční situace severočeského klubu. Bartoň potřeboval prostor ke hře. "Nakonec jsem přijal nabídku USK, kde mi nabídli hrát hodně, což jsem potřeboval, abych se dostal do tempa," prozradil. "Hraju přes 30 minut na zápas a po čtyřech zápasech můžu říct, že jsem se do tempa dostal. Jsem spokojený," doplnil.

Sen o Eurolize

Byl by rád, kdyby si mohl brzy opět zkusit zahraniční angažmá. "Chtěl bych se na konci sezony někam dostat, ne za každou cenu. Vysněným by bylo hrát ještě Euroligu," přeje si opora národního týmu, kterému pomohl k účasti na mistrovství Evropy 2013 ve Slovinsku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články