Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Po operaci by měl přijít zákaz startu na 9 měsíců, myslí si lékař

Praha – Vážné zranění kolene potkalo v poslední době několik českých fotbalistů. Zranění k fotbalu patří, ale hráči se až neobvykle často v probíhající sezoně dostali do situace, kdy se skáceli k zemi s bolestnou grimasou. Naposled byl ze hřiště odnesen Václav Svěrkoš, který si podruhé přetrhnul přední zkřížený vaz v pravém koleni. Stejný úraz vystavil stopku opoře reprezentace Pilařovi, ex-kapitánovi národního týmu Ujfalušimu, plzeňskému Hanouskovi či boleslavskému triu Chramosta, Smejkal, Zahustel. 

"Plastika předního zkříženého vazu je pro fotbalistu opravdu vážné zranění kolenního kloubu a je to rekonstrukční výkon ve sportovní kariéře," nepochybuje MUDr. Miroslav Sinkule, klubový lékař v Boleslavi, který operoval trio smolařů a zároveň působí jako lékař basketbalové reprezentace.

V souvislosti s opakovaným přetrhnutím vazu musel svou kariéru v únoru letošního roku ukončit dlouholetý reprezentant a vítěz Ligy mistrů s AC Milán z roku 2007 Marek Jankulovski. Jeho návrat na hřiště české ligy v dresu Baníku Ostrava trval jen sedm minut. V utkání s Hradcem Králové si obnovil zranění kolene, kvůli kterému předtím nemohl hrát sedm měsíců. Stejné obavy panují na Bazalech i teď. Další patriot Svěrkoš to bude mít s případným restartem v lize opravdu složité.

"Důvodů při prvním zranění může být několik. Vliv můžou hrát i kopačky. Kolíky můžou nestabilitu kotníku a kolene zvýšit až o deset procent. Je celkem složité hráče připravit tak, aby se kolena naučila reagovat na všechny možné pohyby ve větší zátěži. Když hráč v 85. minutě provede určitý pohyb v maximálním úsilí s takovou botou, nemusí zažitý mechanismus fungovat," popsal kondiční trenér fotbalové reprezentace Jan Netscher.

"Je v tom samozřejmě často únava z tréninku nebo konce zápasu. Variant je ale vždy více - koordinace vlastního pohybu, tvrdost podložky, cizí zavinění. Stává se to velmi snadno i hráčům, kteří problémy nikdy neměli. Stačí i malá rotace při došlapu. V případě opakovaného přetržení je důležité zvážit délku a kvalitu rehabilitace," řekl Sinkule.

Václav Pilař
zdroj: ČT24

"Hráči návrat často uspěchají. Příkladem může být právě Svěrkošův případ. Pauza sedm, osm měsíců je málo. Nevím, jak probíhala jeho operace, jestli má štěp vlastní, nebo od dárce, ale očividně nebyl kloub plně připravený," konstatoval Netscher. Obnovení plné síly a koordinace trvá dle odborníků šest až devět měsíců od operačního zákroku. "Byl bych pro zákaz startu v ostrém zápase prvních devět měsíců od operace," podotkl nekompromisně Netscher.

Dvakrát v krátkém čase musel "pod kudlu" ligový hráč Ondřej Zahustel, kterému poprvé vaz praskl po srážce koleno na koleno s protihráčem už v osmnácti letech. I podruhé to bylo v souboji. "Prvně to byl šok. Druhý případ byla rána snad ještě drtivější," popsal pocity mladík Zahustel. Z psychické nepohody se dostal i díky přítelkyni, rodině a kamarádům. V současnosti žádnou bolest necítí a chystá se naskočit zpět do plného tréninku. Po konci podzimu ho však čeká neoblíbená zimní příprava.

Příliš vysoké dávky s přetížením jsou podle Netschra nešvarem českých podmínek. "Přípravná období dvakrát ročně způsobují takové úrazy. Hra na umělém povrchu, běhání po ledu na horách je bohužel česká realita. Nejsme sice ve Španělsku, ale je na nás trenérech, aby se hráči zatěžovali rovnoměrně před i během sezony. Kompenzační cvičení, strečink, nácvik senzomotoriky, posilování musí být součástí normálního tréninku.

Po operaci je už pozdě. Chybí ale i pomůcky a prostory," tvrdil Netscher, který přidal smutnou zkušenost z posledního srazu reprezentační sedmnáctky, kdy test rychlostních schopností nedokončili kvůli natažení zadního stehenního svalu hned čtyři talenti, přestože byli den předem poučeni, jak se důkladně rozcvičit. "Dříve jsem některé věci podceňoval. Souhlasím s tím, že cvičení by se měla dělat mnohem dřív než při rehabilitaci," prozradil Zahustel.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

Prevence nejen v přípravném období se zdá být nejdůležitějším faktorem, jak zranění kolen předejít. Pokud k němu dojde, je v rekonvalescenci důležitá komunikace a trpělivost.

"Kondiční trenér navazuje na práci fyzioterapeuta a ten lékaře. Je to týmová práce, naslouchat se musí i hráčům. Vliv na uzdravení má jeho osobní pocit nebo třeba i počasí," zmínil Netscher a dodal: "Trenéři a někteří manažeři na hráče zbytečně tlačí. V tomhle musím bránit české doktory. Někdo si myslí, že český hráč operovaný v zahraničí, se může vrátit dřív. Není to pravda. Stává se, že čím lepší je péče v modernějším zařízení, tím zdravotní stav hráče může vypadat lépe, ale vaz připravený není."

Aktuální poznatek je i to, že věková hranice postižených se snižuje. "Máme tu kluky v osmnácti, devatenácti letech. Kluby se musí zaměřit na prevenci hlavně u mládeže. Důraz musí být i na individuální tréninky, který se v Česku praktikuje v menší míře, než v zahraničí." uzavřel Sinkule.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články