Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jirásek zůstal jen proto, abychom neudělali ČR ostudu, hřímal Jansta

Praha - Žádný šéfovský plat, žádné auto s řidičem. Předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Miroslav Jansta začal hned po svém lednovém nástupu úřadovat, jinak by prý nebylo ani na výplaty. "Ekonomickou terminologií by se dalo říci, že ČSTV zkrachoval," řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Peníze jsou však jenom zlomkem toho, co je potřeba udělat pro obnovu tuzemského zdecimovaného sportu. "Musíme změnit celý systém," dodal v pořadu Na slovíčko mimo jiné s poukazem na výměnu šéfů v Českém olympijském výboru.

Právník a někdejší komunistický poslanec už začátkem roku řekl, že chce nastoupit trend rychlého budování nové střešní organizace, která bude reprezentovat český sport. "První bylo vůbec přežít, protože jsme neměli ani přípravu na výplaty. Ušetřil jsem dva a půl milionu, propustili jsme zaměstnance, zapojili jsme lidi do práce. Tu valíme tak, abychom byli schopni do valné hromady 1. prosince vše předložit," uvedl.

Místopředseda ČSTV Jiří Kejval doplnil, že základem pro stabilizaci českého sportu je navázání kontaktu s organizacemi, které se na řízení tuzemského sportu podílí. "Musíme udělat novou strukturu tak, aby byla efektivní."

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Sport se podle Kejvala ocitnul na samotném dně z hlediska svého financování. "Je otázka, kde najít zdroje. Nechali jsme si zpracovat analýzu, z níž plyne, že osmdesát procent peněz dávají do sportu sportovci sami. Dohromady se v něm protočí 120 miliard korun. Představa o tom, že je sport financován státem, značně pokulhává. Zvláště když se koukneme, že z těchto prostředků se odvádí daně," vysvětlil vážný kandidát na nového předsedu Českého olympijského výboru (ČOV). Jasno bude začátkem listopadu na volební valné hromadě ČOV.

Ten dosavadní, Milan Jirásek, musí podle Jansty nepodmíněně odejít. "Jedna věc mě rozčílila. Když jsem viděl pořad s Jiráskem o kolektivních sportech, kdy vyprávěl, jak si olympijský výbor udělal analýzu, proč je to tak špatné a jestli někdo ví, co s kolektivními sporty, ať mu to hned řekne. Tak já panu Jiráskovi nic říkat nebudu, protože si myslím, že jsme ho nechali ve funkci jen proto, abychom neudělali ostudu republice, že bychom udělali odvolání ČOV před olympiádou," rozčílil se Jansta, jinak také šéf České basketbalové federace.

Podle jeho názoru musí všichni lidi, kteří se podíleli na úpadku českého sportu, odejít. "Já proti Jiráskovi nic nemám, je mi dokonce sympatický, ale on se na tom všem podílel a já se stal předsedou ČSTV jen proto, že abych mohl rozvíjet svůj sport, musel jsem udělat zásadní změny."

Jansta si je prý přesně vědom, co je potřeba udělat. Žádnou analýzu k tomu nepotřebuje. "Basketbalisté trénují v zahraničí, proto jsou fyzicky lepší. Tady nejsou ani kondiční trenéři, kteří by je byli schopni připravit, tady je jen pár trenérů… Po 20 letech, kdy jsme byli velmoc v kolektivních sportech, kde jsme se ocitli?" ptal se naštvaně sám sebe.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články