Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Barcelonský velkoklub otvírá akademii v brazilském slumu

Praha / Rio de Janeiro - Jeden z nejlepších fotbalových klubů světa FC Barcelona spouští projekt v Brazílii. Ve slumu v Riu otevírá fotbalovou akademii. Tréninkové centrum má hlavně odvést chudé děti od drog a násilí, ale katalánskému týmu dává také šanci na levný odchyt talentů.

Fotbal ve slumech
zdroj: ČT24

Obléknout dres nejlepšího týmu na světě je skoro nedosažitelným snem mnoha kluků.
Děti z nechvalně proslulé brazilské favely Alemao teď mají k jeho splnění o krok blíž. Úřady vytlačily z ulic brutální drogové gangy. A fotbalovou akademii pro 400 dětí tu zřídil opěvovaný klub z Barcelony. "Mám teď víc kamarádů, víc kolegů a moje rodina víc úcty. Taky mi to pomáhá k lepším známkám ve škole. Je to opravdu skvělé," chválí iniciativu Hugo Pereira, místní chlapec z favely.

Právě mistrovské ovládání míče má mladíkům z Ria pomoct vybřednout z bídy. Jako vzor jim slouží hvězda, která taky pochází ze slumu - bývalý hráč Barcelony Ronaldinho. Vedení španělského velkoklubu přitom nechce rozvíjet jenom jejich talent. Trenéři jim před hrou vštěpují i důležité hodnoty. "Projekt chce prostřednictvím síly barcelonského fotbalu naučit mladé vynikat nejen ve sportu, ale udělat z nich i skvělé lidi," osvětlil ředitel Nadace FC Barcelona Josep Cortada.

Je nám líto, video expirovalo.
Barcelona ve slumech

Jednomu z nejzadluženějších klubů světa se přitom investice za 1,5 milionů dolarů vyplatí. Skoro zadarmo si vychová hráče, za které by Barcelona jinak musela těžce platit. Na jejich prodeji pak může obrovsky vydělat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články