Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Co spojuje Sáblíkovou, Čecha, Štybara? Robert Spálenka, muž v pozadí

Praha - Profesní příběh Roberta Spálenky je zajímavým pohledem do zákulisí českého sportu. Je spolumajitelem a jedním ze zakladatelů společnosti Sport Invest, který se zabývá zastupováním sportovců. A mezi jeho klienty patří nejvýznamnější osobnosti českého sportu. Najdeme mezi nimi například rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, fotbalového brankáře Petra Čecha nebo házenkáře Filipa Jíchu.

Robert Spálenka (vpravo nahoře) ve společnosti Slavomíra Lenera a Tomáše Krále
zdroj: isifa/LN autor: Jindřich Mynařík

Firma Sport Invest, která zastupuje přes 350 českých sportovců, se začala formovat ve druhé polovině devadesátých let. Spálenka měl tou dobou za sebou už tehdy poměrně zajímavý život – ze sportovního hlediska zaujme zejména fakt, že trénoval pro našince poměrně exotický národní hokejový tým Austrálie.

Po návratu do Česka jej však většina lidí od podnikání ve sportu zrazovala. "Známí říkali, že je zde obrovská konkurence a nemáme šanci se prosadit. My však chtěli dělat kvalitní servis, něco, co na trhu ještě nebylo," vysvětloval Spálenka. Sportovcům jeho firma nevyřizuje jen smlouvy, zajišťuje jim i další servis. "Máme doktorskou péči na nejvyšší úrovni, poskytujeme fyzioterapeuty, kondičního trenéra pro mladé hráče a podobně."

SPORT INVEST

Většina z obchodních schůzek logicky probíhá na sportovních zápasech, na stadionech, sport v kombinaci s prací se ale Spálenkovi rozhodně neznechutil. "Jedu pracovat, ale stále žiju svůj sen. Můj koníček mě shodou okolností i živí, z čehož mám pořád velkou radost."

Při práci se sportovci se Spálenka nevyhnul navázání bližších vztahů, z nichž některé přerostly do přátelství. Kdyby prý bral svou práci čistě jako byznys, musel by se z toho člověk zbláznit. "Rád bych mezi kamarády jmenoval například Petra Čajánka, Karla Pilaře, jedním z velkých kamarádů byl i Honza Marek. Ale i další spousty kluků," vypráví.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články