Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Stojedenáctiletý prostějovský tenis slaví a vyhlíží další úspěchy

Prostějov - Synonymem úspěšnosti, schopnosti najít a přetavit talent v hvězdu, je v posledních letech prostějovský tenisový klub. V nedávné minulosti se Jiří Novák dotáhl na páté místo světa a Petra Kvitová s loňským finalistou Wimbledonu Tomášem Berdychem září v současnosti. Nyní si prostějovský klub připomíná 111. výročí svého vzniku a oslavy budou vzhledem k jeho jedinečnému postavení nejen v českém tenise velké. Do budoucna si majitel klubu Miroslav Černošek přeje, aby momentálně světová dvojka Kvitová dosáhla na první místo v žebříčku a aby se našla nová daviscupová opora.

Tomáš Berdych na prostějovském kurtu
zdroj: ISIFA/VLP autor: Martin Dostál

"Oslavy budou velkolepé. Snažili jsme se, abychom v duchu posledních výsledků našich tenisových hvězd přispěli svou hřivnou. Postavili jsme to tak, aby zde byli všichni, kdo s námi kráčeli tenisovou cestou posledních dvacet, počínaje rekreanty, přes naše reklamní partnery, přes vedení města, kraje a konče těmi, co momentálně šíří slávu: přítomna bude Petra Kvitová, Radek Štěpánek a řada dalších hvězd," prohlásil majitel klubu TK Agrofert Prostějov Miroslav Černošek.

Prostějov je společně s pražskými I. ČLTK a Spartou jedním ze tří Národních tenisových center, která se starají o vrcholový tenis. Prostějov nabízí talentům nadstandardní podmínky, deset venkovních dvorců plus centrkurt se zatahovací střechou a další kurty v hale. K tomu nezbytné zázemí nabízející regeneraci, ale i hotel s restaurací a třeba bowling na oddych. Rozpočet prostějovského tenisového klubu, kde mají 120 závodních hráčů, činí 20 milionů korun. Prostějovský tenisový klub dělá svému městu radost. "Je to především otázka prestiže. Město, které se může pochlubit takovými sportovními úspěchy, má daleko zvučnější hlas, než jiná města," uvedl starosta Prostějova Miroslav Pišťák.

Starosta Prostějova Miroslav Pišťák o úspěchu klubu:

"To, co se podařilo v posledních letech je něco mimořádného nejen v rámci města, regionu, ale také v rámci České republiky, Evropy a možná i světa."

Tajemství úspěchu lze hledat ve vyváženosti rekreačního a vrcholového zaměření. "Zaplaťpánbůh za to, že 111 let tenis v Prostějově žil. Nikdy to v předcházejících letech nebyl sport pro vyvolené. I 'obyčejní' lidé tenis hráli a díky tomu ten základ pro tenis v Prostějově je tak silný," zdůraznil Pišťák. "Když jsem převzal otěže klubu, řekl jsem si, že nechci jít cestou, aby tu byl jenom rekreační tenis nebo jen závodní tenis. Na tom spousta tenisových klubů v České republice umřelo," doplnil Černošek.

Nejúspěšnější a nejslavnější období ve stojedenáctileté historii prostějovského klubu se píše od roku 1990, kdy se předsedou stal Miroslav Černošek. Prostějov se stal místem, kde začínali hrát tenisté, kteří se později dostali na špičku světového žebříčku. Karel Nováček patřil ve své době k nejlepším antukovým hráčům a patřila mu osmá příčka světového žebříčku ATP. Hráčka číslo jedna, Martina Hingisová, hrála v prostějovském klubu už v jedenácti letech.

Ambice jsou však nekonečné. "Chceme zůstat nejlepším klubem v Česku a pak máme dva velice konkrétní cíle: dostat Petru (Kvitovou) na první místo žebříčku a pak potřebujeme nutně dostat do Davis Cupu dalšího mladého šikovného kluka," přeje si Černošek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články