Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jícha: Máme na to, abychom se o olympiádu poprali

Praha - Házenkářská reprezentace se vrátila z úspěšného Poháru čtyř národů v Srbsku. Výbornými výkony český tým jen podpořil vysoká očekávání k lednovému mistrovství Evropy, kde jsou k mání ještě dvě zbývající místa do olympijské kvalifikace. Filip Jícha, nejlepší házenkář světa za rok 2010 a dvojnásobný vítěz Ligy mistrů, se v pořadu České televize Na slovíčko svěřil, že účast na olympiádě by pro něj byla vrcholem jeho sportovní kariéry.

Filip Jícha
zdroj: EPA

"Aktivní účast na Olympijských hrách je pro mě to nejvíc, čeho bych mohl dosáhnout ve své sportovní kariéře," řekl Jícha České televizi. Prý by za možnost startovat na olympiádě vyměnil i titul nejlepšího světového házenkáře, který loni získal. Jedno ze dvou zbývajících volných míst v olympijské kvalifikaci se Češi pokusí ukořistit v lednu na mistrovství Evropy v Srbsku.

"Máme na to, abychom se o to poprali. Ale před námi je ještě obrovský kus práce. Hlavně se musíme zaměřit na naši útočnou hru, která je taková achillova pata celé naší házené. Pokud to zvládneme, máme na to bojovat s těmi týmy, které budou bojovat o olympiádu," věří Jícha.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko s Filipem Jíchou

Zdravé sebevědomí Jíchovu týmu určitě dodal i výborný výsledek z právě skončeného Poháru čtyř národů, kde dokázali čeští reprezentanti silné týmy Srbska a Chorvatska. Jen o bod prohráli s vítězi turnaje Maďary. Podle Jíchy získal tým dostatečné sebevědomí už na loňském mistrovství Evropy, kde češi skončili na osmém místě.

To by bylo umístění, které by tentokrát patrně mohlo stačit na účast v kvalifikaci o olympiádu. "První krok tomu, abychom si věřili, jsme dokázali v roce 2010 na mistrovství Evropy, kde jsme nabrali sebevědomí a zjistili jsme, že i s nejlepšími světovými týmy my můžeme držet krok. Ale jen pouze pokud hrajeme chytře a na sto procent," věří reprezentaci Jícha, který byl na mistrovství 2010 vyhlášen nejužitečnějším hráčem, nejlepším střelcem i nejlepším nahrávačem turnaje.

Filip Jícha v současné době hraje za německý Kiel, se kterým v loňském roce vyhrál Ligu mistrů. Platnou smlouvu má v německém celku do roku 2014, podle vlastních slov by se ale nebránil jejímu prodloužení. Krom Kielu si Jícha vyzkoušel i angažmá ve švýcarském St. Gallenu, Saudské Arábii a Kataru. Mistrovství světa ve fotbale, které má Katar hostit v roce 2022, si ale prý kvůli vysokým teplotám vůbec nedokáže představit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články