Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ponikelský: Takové spektrum sportů nikdo jiný nenabízí

Praha – Ve čtvrtek 10. února 2006, v den zahájení XX. zimních olympijských her v Turíně, začal vysílat sportovní program České televize ČT4. Pět let poté je největším českým sportovním programem a chystá pro diváky stále nové služby. Nejen s novinkami, které ČT4 v nejbližší budoucnosti nabídne, seznámil diváky ČT v pořadu Téma pro hosty výkonný ředitel ČT4 Jiří Ponikelský a šéfredaktor Redakce sportu České televize Otakar Černý. Jiří Ponikelský poté odpovídal na dotazy čtenářů i v chatu na webu ct24.cz.

Šéfredaktor redakce sportu Otakar Černý prosazoval vznik sportovního kanálu již od začátku svého funkčního období, přesto se ČT4 zrodila dle jeho slov i trochu náhodou. "Česká televize měla v té době k dispozici několik volných kanálů, na kterých mohla vysílat. A otázkou bylo, jak je obsadit. První z nich byl jasně daný, bylo to zpravodajství. A o zaměření dalšího se vedl uvnitř televize jakýsi souboj, který rozhodl generální ředitel ve prospěch sportovního kanálu. To bylo v září 2005 a my jsme ten kanál ve čtyřech lidech v únoru 2006 spustili," vzpomíná Černý.

Jiří Ponikelský:

"Žádný sportovní program konkurenčních privátních televizí nevysílá tolik sportu jako my. Oni se profilují fotbalem, tenisem a pak to něčím doplní. Naopak my dáváme prostor rozsáhlé škále sportů."

Fungování sportovního kanálu s sebou ruku v ruce neslo i postupné redukování sportovních pořadů na ostatních programech České televize, zejména na ČT2. Tento krok se zpočátku také nesetkával s přílišným pochopením diváků. Jiří Ponikelský však postup televize hájí. "Česká televize se vydala cestou profilace jednotlivých kanálů. Vyžádala si to konkurence a také doba, v níž žijeme. Máme sportovní program, tak na něm by se měl vysílat sport, na zpravodajském pak zpravodajství. A pak tu máme dva zbývající kanály, které si zatím hledají cestu a očišťují se tak, aby celá televize v konkurenci obstála," vysvětluje Ponikelský.

Díky volnému prostoru ve vysílání se na obrazovku v minulých letech vrátily mnohé dlouho opomíjené sporty, některé sportovní svazy ale důležitost tohoto faktu dlouho nedokázaly docenit. Doba se však změnila. "Sport u nás začal mít v poslední době ekonomické problémy, ty kauzy jsou dostatečně známy. A sportovní svazy si začaly uvědomovat, jak je pro ně Čtyřka důležitá, že jsme jedním z pilířů českého sportu. Málo platné, sport nebude fungovat bez financí a bez marketingu. A marketing zase nebude fungovat bez televize. Takže prostě musíme spolupracovat," objasňuje současnost Ponikelský. "Kolikrát nejsou čísla sledovanosti u některých přenosů vůbec příjemná, ale bereme to jako podporu českého sportu. Ukazujeme tak dětem, že ty sporty tady jsou, ukazujeme jim hvězdy a to, že sport je součástí života a žít by bez něj neměly," doplňuje.

Jiří Ponikelský odpovídal na dotazy čtenářů v chatu na webu ct24.cz.

Program Čtyřky limituje hlavně rostoucí cena práv

Do fungování sportovního kanálu přirozeně zasahuje stále stoupající cena práv za televizní přenosy. "Pravděpodobně nastane i období, kdy budeme vzdorovat, abychom ceny některých práv umravnili. Protože v některých případech je to opravdu mimo lidské chápání," objasňuje situaci Ponikelský, podle nějž může nastat situace, kdy bude televize nucena říct divákům, že ačkoliv by o přenos zájem byl, tak z důvodů vysoké ceny jej vysílat nebude. Jednou z cest může být zvláště v případě olympijských her po roce 2012 i kooperace s jinou z českých televizí.

Jiří Ponikelský:

"Olympiáda je největším sportovním svátkem a také společenským. Proto by měla běžet na obou programech, zvlášť letní, u které se to ani jinak zvládnout nedá. Přípravy projektu finišují, studio by mělo být na místě a počítáme i s živými vstupy do zpravodajství ČT24."

Nejen kvůli programovým kolizím bude v budoucnu jistě růst i význam internetového vysílání. "Uvědomujeme si, že zablokovat divákovi všechny události, které se zároveň dějí a my na ně máme práva, by bylo chybou, takže dáme hlavní přenos do vysílání a budeme vstupovat do přenosu s novinkami z ostatních akcí, zvláště s českou stopou. A na našem webu už pak pojedou ostatní přenosy, aby si mohl divák vybrat," nastiňuje budoucnost výkonný ředitel ČT4.

Pravidelně se tomu, co se na Čtyřce připravuje nového, bude věnovat také jedna z letošních novinek. Pořad Čtyřka moderovaný Barborou Černoškovou vysílá Česká televize každou sobotu odpoledne.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články