Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Fousek: Euro bylo hodnoceno dobře a český fotbal by toho měl využít

Praha - Úspěšné pořádání mistrovství Evropy hráčů do 21 let podle předsedy organizačního výboru Petra Fouska posílilo pozici českého fotbalu v UEFA. Šampionát považuje až na menší problémy kolem vstupenek v úvodu a vyřazení českého týmu v základní skupině za vydařený. Současně také uvedl, že už teď je jisté, že turnaj neskončí ve ztrátě.

"Turnaj vidíme jako úspěšný, protože většinu cílů, které jsme si vytyčili, jsme buď beze zbytku splnili, nebo jsme se k nim z valné části přiblížili," řekl Fousek. "Důležité pro nás je, že nás ocenila UEFA. Na slavnostní večeři v Rudolfinu vystoupil s velice pozitivním hodnocením její předseda Michel Platini," dodal. Už teď je prý také jasné, že mistrovství neskončí ve ztrátě. "V následujících měsících bude probíhat doúčtování, ale už víme, že minimálně budeme mít vyrovnaný rozpočet," uvedl Fousek.

Přestože šlo o největší fotbalovou akci, kterou Česká republika hostila poprvé, proběhla podle Fouska bez větších problémů. "Věcí, které bychom zpětně udělali jinak, moc není," podotkl funkcionář. "Chvilku nám to falírovalo, ale čelili jsme tomu s otevřeným hledím. Víme, že se nám nepovedl zápas Švédsko - Itálie, takže bychom asi víc posílili kontrolní systém," připomněl potíže se vstupenkami. I přes ně si ale cestu na stadiony našlo 163 tisíc příznivců.

"A co se nám nepodařilo do konce turnaje a bylo to vidět i při finále, tak bylo přesvědčit českého fanouška, aby chodil na stadion včas," přidal. "Hrálo se od 20:45, takže se nemůžeme bavit o nějakých zácpách, ale stejně lidé přicházeli na tribuny v 15. minutě a to o něčem svědčí," prohlásil.

Druhou kaňkou bylo vyřazení českého týmu ve skupině. "Kdybychom postoupili, bylo by hodnocení ještě lepší," řekl Fousek. "Víme, že sportovní ambice a přání jsme nenaplnili. A mrzí to o to víc, protože jsme hráli dobrý fotbal a nechybělo moc, abychom postoupili. Když jsem viděl obě semifinále, tak bychom v nich určitě nehráli podřadnou roli," mínil.

Podařená organizace mistrovství podle Fouska posílila pozici českého fotbalu v UEFA a FAČR by se toho měla snažit využít. "Musíme se podívat, jaké možnosti máme. Už jsme mluvili o mistrovství světa ve futsale v roce 2020 a jsou tu také další mládežnické šampionáty. Kvůli reputaci a kreditu bychom se měli pokusit jich sem dostat co nejvíc," poznamenal.

"Staré funkcionářské pravidlo říká, že nejlepší diplomacie se dělá na hřišti. Proto také potřebujeme, aby se postoupilo na mistrovství Evropy v roce 2016. Prestiž se totiž skládá nejen ze zastoupení v komisích UEFA a úspěšného pořádání akcí, ale také ze sportovního úspěchu. A Evropa moc dobře vnímá, že můžeme hrát na šestém Euru za sebou," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články