Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Vyhrála týmovost. Švédové vyzdvihují kamarádství a podporu fanoušků

Praha – Nečekaný úspěch, ale o to sladší. Švédové, před turnajem podceňovaní, se ve finále favorizovaným Portugalcům nejen vyrovnali, ale s postupem zápasu získávali stále více ze hry. V penaltovém rozstřelu, loterii klasického střihu, dokázali i s pomocí žlutomodré tribuny plné švédských fanoušků rozhodnout o zisku premiérového titulu mistrů Evropy do 21 let. Švédové se shodují, že za úspěchem stála především týmovost. Portugalský kouč Rui Jorge vyzdvihl souhru a produktivitu mužstva. Zdaleka se neprojevila pouze na závěrečném turnaji.

John Guidetti v objetí s fanoušky
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Byl to úžasný turnaj. Je to ukázka toho, že ve fotbale se může stát cokoli. Máme velmi silnou mentalitu. Jsme skvělý tým – dobří kamarádi, fungujeme jako jedna rodina. Navíc máme skvělé fanoušky," podtrhla švédská vycházející hvězda John Guidetti.

V pražském Edenu švédští příznivci opět vládli. V průběhu celého prodloužení vytrvale zpívali vítězné chorály a vlili do žil svých fotbalistů velkou dávku sebevědomí, které se projevilo v závěrečném penaltovém rozstřelu. Portugalci stříleli nejen do sítě, ale také proti žlutomodré bouřící zdi. "Byli dvanáctým třináctým, patnáctým hráčem," pronesl švédský trenér Hakan Ericson.

Guidetti, který se trefil dvakrát, jednou na gól přihrál a vysloužil si tak bronzovou kopačku, ocenění pro třetího nejlepšího střelce Eura, s trenérem vysekli Portugalcům poklonu, několik poklon. "Jsou skvělí individuálně. Z deseti zápasů by jich možná vyhráli více, ale dnes jsme zvítězili my," zdůraznil Guidetti.

"Portugalsko je úžasný tým. Hrají velmi rychle. My jsme hráli velmi organizovaně a nechyběl nám týmový duch," uvedl Ericson. Za úspěchem ve finále tkvěl velký kus práce a studia protivníka. Švédové těžili i z toho, že proti Portugalcům hráli před necelým týdnem na konci základních skupin. "Velmi dlouho jsme se připravovali na různé útočné situace Portugalců. Ale dostali jsme také prostor a měli jsme i my velké příležitosti," řekl Ericson.

Švédové vyhráli mistrovství Evropy hráčů do 21 let vůbec poprvé. Jaký tento úspěch může mít dosah ve skandinávské zemi? "Nevíme přesně, co jsme způsobili, ale doufáme, že jsme hodně dětí inspirovali k tomu, aby začali hrát fotbal. Ukázali jsme také, že ve fotbale je možné vše. Ukázali jsme, že je nutné mít individuální schopnosti, ale také týmové pojetí," vyzdvihl Ericson.

Švédský celek zároveň prokázal, že tým se neskládá jen z jedenácti hráčů, podle kouče se projevila flexibilita, se kterou se Seveřané prezentovali. "Poprvé za dva a půl roku jsme postavili ve dvou zápasech v řadě dvě stejné zahajovací jedenáctky," poznamenal.

Hořkost Portugalců

Naopak Portugalci neskrývali zklamání. Jejich hra patřila k nejlepším na turnaji, mužstvo vygenerovalo spoustu mladých nadějí, ale trenér Jorge přiznal, že jeho tým chtěl víc. "Samozřejmě je to hořký pocit. Kdyby nám někdo před začátkem turnaje řekl, že skončíme druzí, možná bychom to brali. Ale po vší tvrdé práci, kterou jsme do toho dali, je teď těžké nacházet nějaká pozitiva. Zasloužili jsme si víc, nikdy nejste vítěz, když skončíte druhý," uvedl Jorge.

Velkým pozitivem podle něj především je, že za posledních patnáct zápasů předvedlo jeho mužstvo velké dovednosti v ofenzivě. "Nevyhráli jsme, ale neskórovali jsme jen ve dvou z patnácti zápasů," dodal Jorge.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články