Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Vyrovná Kliment Pirla či Moratu? Český útočník se stále drží v čele střelců

Praha – Co mají společného Andrea Pirlo, Klaas-Jan Huntelaar či Álvaro Morata s Janem Klimentem? V současnosti příliš mnoho ne. Po evropském šampionátu do jednadvaceti let by však nová posila Stuttgartu mohla doplnit tuto elitní společnost v tabulkách nejlepšího střelce evropského šampionátu. Potřebuje k tomu jediné, aby ho ve finále některý z portugalského, nebo švédského týmu nepřestřílel.

Ilustrační foto

Jednadvacetiletému hráči k prozatímní koruně krále střelců na evropském šampionátu paradoxně stačil jediný zápas. Proti Srbsku jako doposud jediný hráč na turnaji dokázal nasázet hattrick a český výběr především díky němu svého soupeře v základní skupině porazil 4:0.  

Kliment přitom mohl mít na kontě v současnosti víc zásahů. Již v prvním zápase proti Dánsku si vytvořil několik příležitostí a i proti Srbsku mohl ještě přidat další gól. Zejména moment, kdy si obhodil gólmana a měl šanci dorazit míč do prázdné branky ho možná bude ještě mrzet.

Na turnaji sice zbýva dohrát již jen finále, v němž na sebe narazí Švédové a Portugalci, ale v obou týmech jsou hráči, kteří na Klimenta moc neztrácí. V dresu Tre kronor mají na kontě dva zasáhy, tedy o jeden méně než český hráč, hned dva fotbalisté, kanonýr John Guidetti a Simon Tibbling. Z portugalského výběru je dvojgólový zase Joao Mário. Další adepti pak mají na kontě jen jednu branku. To ale neznamená, že některý z nich by se ve finále nemohl rozstřílet.

Pokud by ale Kliment atakům soupeře odolal, mohl by se zařadit do hodně elitní společnosti. Korunu krále střelců totiž v letech předchozích získali třeba již zmínění Andrea Pirlo, Klaas-Jan Huntelaar či Álvaro Morata. Dále také třeba Alberto Gilardino, Ádrian López či Marcus Berg.

Kliment by se mohl stát také vítězem, jemuž k triumfu stačilo nejméně branek. Zlatá kopačka v současném formátu se uděluje od roku 2000 a tři góly stačily k výhře pouze dvěma hráčům. V roce 2000 Pirlovi a dva roky nato Massimu Maccaronemu. Naopak vítězem s největším počtem gólů, sedmi, byl v roce 2009 Švéd Berg.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články