Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švédsko Anglii dlouho vzdorovalo, favorita v závěru zachránil Lingard

Olomouc – Nepřesvědčili, ale důležité tři body získali. Fotbalisté Anglie ve svém druhém utkání na mistrovství Evropy do 21 let zdolali Švédsko, když o jejich triumfu 1:0 rozhodl pět minut před koncem střídající Jesse Lingard. Albion se díky triumfu vrátil do boje o postup do vyřazovací části, když má stejně bodů jako právě seveřané a Portugalci, které však čeká večerní měření sil s Italy.

Slavící jednadvacítka Anglie
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Johanna Lundberg

Ještě než zápas začal, bylo jasné, kdo bude v duelu králem tribun. Jasnou dominanci v ochozech olomouckého stadionu měli opět Švédové ve žlutých barvách, kteří se neustálými popěvky starali o výbornou atmosféru. Na hřišti však vládla Anglie. Velký favorit od prvních minut zatlačil svého soupeře k jeho vápnu a téměř mu nepůjčoval míč. Problémem Angličanů však bylo, že jejich pozvolná kombinace na dobře organizovanou obranu seveřanů příliš neplatila a většinou končila na hranici vápna.

Tento fakt měl za následek, že první střelu na Andrově stadionu viděli fanoušci až v třiadvacáté minutě a na konto si ji překvapivě připsali Švédové. Tibblingova rána z hranice vápna Butlandovi ale příliš starostí nenadělala.

V té době se Švédsko začalo osmělovat a mnohem častěji se dostávalo k atakům. Větší otevřenost obrany však přinesla místo dalšího ohrožení Butlandovi obrovskou šanci Anglie. Jenkinson se uvolnil po pravém křídle, našel hlavu Kanea a do té doby nevýrazné hvězdě Albionu chyběl jen kousek, aby v rybičce trefila mezi tři tyče. 

Angličané zahrozili znovu i o několik chvil později, kdy se zjevil na malém vápně sám Hughes. Švédy ale v poslední chvíli zachránil obranným zákrokem Helander. Na první střelu na branku tak čekal Albion až do samotného závěru poločasu, kdy Carlgrena prověřil ze standardky Kane. Na druhé straně zase pálil Guidetti a Butland musel k zemi.

Po změně stran se na obrazu hry příliš nezměnilo. Anglie nadále dobývala v hlubokém bloku hrající obranu Švédska, která však stále fungovala víceméně bezchybně. První větší okénko se v ní otevřelo až v pětašedesáté minutě, jenže velký závar ve vápně Jenkinson zakončil střelou do boční sítě.

Bezbrankový stav trval až do pětaosmdesáté minuty. V té se po rohu dostal k odraženému míči střídající Lingard a krásnou střelou z hranice vápna rozhodl o triumfu Anglie 1:0. "Hned mě napadlo, že budu střílet, a naštěstí míč skončil v bráně. Naše branka Švédy odrovnala a už jsme vedení udrželi," řekl Lingard, kmenový hráč Manchesteru United, který na jaře hostoval v druholigovém Derby County. "Věděli jsme, že musíme vyhrát a že to nebude nic lehkého. Ale ukázali jsme týmového ducha, a že můžeme vyhrávat těžké zápasy," dodal střelec jediného gólu.

Švédsko "21" - Anglie "21" 0:1 (0:0)

Branka: 85. Lingard. Rozhodčí: Estrada - Martínez, Sobrino (všichni Šp.). ŽK: Khalili, Baffo (oba Švéd.). Diváci: 11 257.

Švédsko: Carlgren - Lindelof, Baffo, Helander, Augustinsson - Khalili (87. Quaison), Hiljemark, Lewicki, Tibbling (78. Larsson) - Kiese Thelin, Guidetti (82. Ishak). Trenér: Ericson.

Anglie: Butland - Jenkinson, Moore, Gibson, Garbutt - Redmond, Chalobah, Hughes (46. Ings), Carroll (73. Loftus-Cheek), Pritchard (55. Lingard) - Kane. Trenér: Southgate.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články