Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zápas, na který se nezapomíná. Hráči si zaslouží absolutorium, řekl Dovalil

Praha – Fotbalová reprezentace do 21 let má za sebou jeden z nejpovedenějších zápasů posledních let. Srbský celek, který vyřadil v bitvě o Euro silné Španělsko a na úvod turnaje remizoval s favorizovaným Německem, přejeli hladoví Češi 4:0. A výsledek mohl být ještě výraznější. Srbský trenér Mladen Dodič hledal pro kolaps svých svěřenců důvody jen těžko. Jeho protějšek Jakub Dovalil nešetřil slovy chvály, přiznal, že na tenhle zápas jen tak nezapomene.

Jakub Dovalil
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Můžeme být spokojení. Vyhráli jsme zápas o bytí a nebytí 4:0. Hráči to zvládli, zaslouží absolutorium," prohlásil hrdě Dovalil. Jestli to byl zápas vůbec nejpovedenější za doby jeho trénování mládežnických reprezentací, říci nechtěl. "Tenhle zápas si budu pamatovat a budou si ho pamatovat i hráči," dodal.

Fotbalisté opět brilantně zvládli vstup do utkání. Ještě lépe než první duel, brzy vedli díky trefám Jana Klimenta 2:0. "Chtěli jsme začít podobně jako s Dánskem, což se nám podařilo. Připravovali jsme se na to celou dobu v Rakousku. Hodně jsme na tom zapracovali. Apelovali jsme na hráče, aby se nebáli hrát," zdůraznil trenér. Aktivní přístup k hráčům soupeře je podle něj klíč k úspěchu. "Báli jsme se jejich rychlého přechodu, ale hráči to zvládli výborně," dodal Dovalil.

Srbský trenér hráče upozorňoval na nebezpečný český začátek. "Předpokládali jsme, že nás český tým na úvod zatlačí," přiznal Dodič. Proč ale sehrál po slibném vystoupení proti Německu (1:1) jeho tým takovou blamáž, nedokázal přesně říct. "Nevím, proč jsme byli na rozdíl od českého týmu tak bez energie a motivace," uvedl srbský kouč.

Jakub Dovalil:

"Jsem rád, že padly čtyři góly ze hry, to se nám v minulosti nestávalo."

Paradoxně dvoubrankový náskok Dovalila o přestávce neuklidňoval. Šancí na větší rozdíl ve skóre nebylo málo. "Říká se, že 2:0 je nejhorší výsledek po půli, ale naštěstí jsme se vyvarovali chyb jako proti Dánsku," uvedl kouč.

Oproti úvodnímu zápasu, ve kterém reprezentace podlehla Dánsku 1:2, udělal Dovalil v sestavě několik změn. Především nechal na lavičce, navzdory den dopředu avizovanému úmyslu, Ladislava Krejčího, již delší dobu mnohými kritizovaného hráče se zkušenostmi z A-týmu. Rozhodoval se do poslední chvíle i na základě toho, jak na tom bude na posledním tréninku Martin Frýdek. "Nakonec vypadal dobře," podotkl Dovalil. Krejčímu následně situaci vysvětlil bez potíží. "Je profík, bez problému to přijal," řekl.

Dnešní zápas patřil trojgólovému Janu Klimentovi, dosud nepříliš výraznému útočníkovi nebo podhrotovému hráči. Na jeho způsob hry se trenéři zaměřili během jara: "Jak první utkání, tak i dnes – absolutorium a jeho zápas. Takové příběhy se občas dějí."

"Je to moderní fotbalista. Byl velmi rychlý. Nejsme šťastní, že mohl prokázat své kvality zrovna proti našemu týmu," podotkl srbský kouč Dodič.

Oproti prvnímu duelu změnil Dovalil i oblečení. "Nerad chodím v saku, (proti Dánům) jsem byl snad poprvé v kariéře. Štěstí to nepřineslo, tak jsem se rád vrátil do tepláků," pronesl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články