Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Trenér Srbů: Věřím, že proti Česku můžeme zahrát jako proti Německu

Praha - Srbští fotbalisté se hned na začátek mistrovství Evropy do 21 let postarali o velké překvapení. Kádr zdecimovaný mnoha absencemi dokázal předvést zvláště v prvním poločase skvělý výkon proti největšímu favoritovi turnaje Německu a uhrát remízu 1:1. Trenér srbské jednadvacítky Mladen Dodič přitom věří tomu, že podobný výkon jako proti Německu mohou jeho svěřenci odehrát i v příštím utkání s Českou republikou.

Trenér srbské jednadvacítky Mladen Dodič
zdroj: imago sportfotodienst

Výsledky obou prvních zápasů na Euru nedopadly z pohledu českého fanouška vůbec ideálně. Němečtí fotbalisté mají motivaci oba zbývající zápasy vyhrát, aby skončili první, a Dánové se zase svou úvodní výhrou dostali do vynikající pozice pro postup. Bez šance díky remíze s Německem rozhodně není ani Srbsko, které zřejmě ze všech čtyř týmů podalo nejpozoruhodnější výkon.

"Dnešní výsledky na nás samozřejmě vytvořily tlak, protože Češi nás budou muset porazit, aby měli šanci na semifinále," uznává trenér Dodič. "Taktickou přípravu proti Česku si samozřejmě necháme pro sebe v kabině. Bude to ale velmi těžký zápas a věřím tomu, že dokážeme zopakovat výkon z dnešního prvního poločasu a budeme hrát proti Čechům na stejné úrovni," myslí si srbský kouč.

Dodičův výběr zvláště v prvním poločase působil velmi kompaktním a organizovaným dojmem a téměř nenechal Německo tvořit hru. Srbové navíc byli trpěliví v rozehrávce a dokázali se prosadit i v útočné třetině. "Jsme spokojeni s výsledkem, ale také s výkonem," radoval se po zápase Dodič. "Předvedli jsme dobrý výkon v defenzivě, ale také jsme dokázali podnikat rychlé protiútoky a dobré kombinace," doplnil srbský trenér.

Je nám líto, video expirovalo.
Djuričič: Bod s Němci je cenný, před turnajem bychom ho brali

Podobný výkon jako proti Německu v prvním poločase by chtěli Srbové zopakovat i v sobotním utkání proti Česku. "Je to model hry, který bych rád viděl také v dalších dvou zápasech," souhlasí Dodič. "Chtěli jsme dodržovat dvě zásady - jednak hodně kombinovat v útočné fázi, ale také jsme věděli, že máme k dispozici hráče s kvalitními individuálními schopnostmi. Z toho jsme těžili při prvním gólu Djuričiče," připomíná srbský trenér první branku v utkání, která padla po skvělém průniku záložníka Benfiky.

Srbové však měli na to, aby utkání vyhráli. Němci v první půli působili velmi pasivním dojmem a Dodičovi svěřenci byli možná sami překvapeni, kolik dostali na hřišti prostoru. "Nedali jsme další dvě dobré šance a celkově jsem velmi spokojený. Dnes hráli proti jednomu z nejsilnějších evropských mužstev, a jak mnozí říkali, favoritovi číslo jedna na letošním turnaji," těší srbského trenéra.

"Kdyby nám někdo před dnešním utkáním nabídl remízu, asi bychom ji přijali. Ale po zápase, poté, co jsem viděl hráče během přípravy i dnešního utkání, kolik energie do toho vydali, mám velký respekt před svými hráči a mrzí mě, že jsme ze zápasu nedokázali vytěžit více bodů," přemítá Dodič.

Velká šance Srbů získat všechny tři body se zdánlivě otevřela v poslední dvacetiminutovce hry, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen Christian Günter. Němce však červená karta pro obránce Freiburgu stmelila, začali působit mnohem soustředěnějším a týmovějším dojmem a nakonec ještě mohli také vyhrát.

Srbům se tak paradoxně lépe hrálo proti Němcům v plném počtu než v oslabeném, což přiznal sám trenér. "Byli jsme Německu rovným soupeřem, když byli na hřišti v jedenácti. Ale po červené kartě Německo hrálo velmi dobře defenzivně, neměli jsme dostatek prostoru, abychom si vytvořili šance," mrzelo srbského trenéra.

Dodič se přitom na šampionátu musí obejít bez mnohých opor srbského mužstva, které z různých důvodů na turnaj nemohly přijet - mimo jiné stopera Nastasiče, záložníka Markoviče nebo útočníka Mitroviče. Srby však podle všeho absence zase tolik neoslabily a zatím jim dodaly na soudržnosti. "Je dobré, že s hráči se ani nemusím bavit o tom, jestli mají motivaci, protože je to zjevné," pochvaluje si srbský trenér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články