Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Trpká porážka na úvod. Češi ztratili vedení a Dánům podlehli 1:2

Praha – Češi v zahajovacím zápasu Eura fotbalistů do 21 let prohráli s Dánskem 1:2. Na Kadeřábkův gól z 35. minuty odpověděl v druhém poločase dánský kapitán Vestergaard a střídající Sisto. Příštím soupeřem svěřenců Jakuba Dovalila bude v sobotu na Letné celek Srbska.

Tomáš Přikryl v souboji o míč s dánským reprezentantem Nicolajem Thomsenem
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Jen co dozněly rytmy bubeníků samby, tóny Smetanovy Vltavy s baletním doprovodem, k nebi vystoupaly bílé a modré balonky a vlajkonoši představili zástavy všech účastníků šampionátu, mohlo se před téměř šestnácti tisíci diváků v pražském Edenu začít hrát. Panovaly ideální fotbalové podmínky: téměř dvacet stupňů Celsia, jen lehký vánek.

První poločas patřil Čechům

Češi bez distancovaných Kadlece a Kalase zahájili úvodní bitvu na Euru s Janem Klimentem v útoku. Jihlavský hráč nastoupil místo Jiřího Skaláka, který před šampionátem dlouho laboroval s nemocným kolenem. A první možnost měl právě Kliment, který se po Brabcově průniku chytře uvolnil. Jeho střela z dvaceti metrů však mířila přímo na dánského gólmana Buska Jensena. Na sklonku první desetiminutovky se "utkali" v hlavičkovém souboji Krejčí s Klimentem a dlouho se jim po vzájemném střetu nechtělo na nohy.

Češi byli aktivnější, snažili se napadat vysoko. Dány vystrašil ofenzivní Kadeřábkův výlet po pravé straně. Frýdek od něj dostal balon, ale jeho přihrávku do vápna už nikdo z Čechů správně nepochopil. Hlasy z tribun se více ozvaly po šikovném pasu Frýdka na Klimenta, kterého však po dvacetimetrovém sprintu včas zblokoval dánský bek.

Po faulu na Přikryla zkusili Češi signál, na zadní tyči číhal Kadeřábek, ale balon netrefil. Dánové čekali na první střelu až do 21. minuty, Koubek ale mohl zůstat ledově klidný. O dvě minuty pronikl do šestnáctky Knudsen, jeho nabídku uklidil na roh Krejčí. Vzápětí musel ze hry kulhající stoper Sorensen, kterého nahradil Vigen Christensen. První střelu Dánů na branku zaznamenal Hojbjorg z přímého kopu až v 29. minutě.

Povedený signál rozehrávajícího Krejčího a zakončujícího Frýdka ještě úspěch neslavil, to povedená individuální Kadeřábkova akce ve 35. minutě už ano. Krásný průnik a ještě lepší střela k pravé tyči dánského gólmana.

Úvodní český úder Seveřany poškádlil, mžikem zvýšili aktivitu a zasypávali pokutové území domácích vysokými balony. Se všemi si však česká obrana poradila. Naopak brzy to mohlo být už o dvě branky, to když pálil na hranici šestnáctky úplně volný Přikryl. Jeho prudkou ránu stačil Busk Jensen vyrazit a úspěšný byl i proti Frýdkově dorážce.

Ve druhém poločase přenechali Češi aktivitu Dánům

Druhý poločas nezačal žádnou překotnou ofenzívou. Češi spíše vyčkávali, Dánové se nikam bezhlavě nehnali. V dobrém světle se opět vyjevil Kliment. V jednom z protiútoků si poradil se dvěma dánskými stopery a vystřelil těsně vedle. Na druhé straně zahrozil Knudsen, jeho rána však byla tečována na roh.

Z další šance už Dánové udeřili. Opět u toho byl Knudsen, který potáhl míč po levé straně, odcentroval a nikým nehlídaný dánský kapitán Vestergaard zamířil v 56. minutě z hranice malého vápna přesně.

Hojbjorg si poté hereckou vložkou řekl o odpískání penalty. Polský sudí Marciniak zůstal ledově klidný. V této fázi zápasu Dánové upustili od nakopávaných vysokých míčů a dostávali se do nebezpečné blízkosti Koubkovy branky.

Českému týmu se nedařilo zdaleka tak jako v první půli zakládat rychlé kontry. Kouč Dovalil se pokusil ofenzivní hru oživit střídáním: Místo Přikryla šel do hry Trávník, místo Krejčího Skalák. V 81. minutě musel vystřídat stoper Baránek, místo něj naskočil na poslední desetiminutovku Jánoš.

V obraně to začalo hořet. S Poulsenovým úprkem za českou defenzívu si ještě Koubek poradil, v 84. minutě však už byl krátký na střelu střídajícího Sista. Dánové ještě jednou díky hbitému Sistovi zahrozili, Češi ze závěrečného náporu už vyrovnat nestačili. Trávníkův gól nebyl uznán pro ofsajd.

ČR - Dánsko 1:2 (1:0)

Branka: 35. Kadeřábek – 56. Vestergaard, 84. Sisto. Rozhodčí: Marciniak - Raczkowski, Musial (Pol.).

ČR: Koubek - Kadeřábek, Brabec, Baránek (82. Jánoš), Hybš - Frýdek, Přikryl (62. Trávník), Petrák, Zmrhal, Krejčí (76. Skalák) - Kliment. Trenér: Dovalil.

Dánsko: Busk - Knudsen, Vestergaard, Sörensen (25. Vigen), Scholz - Höjbjerg, Thomsen, Christensen – Falk (89. Berggreen), Fischer (57. Sisto), Poulsen. Trenér: Thorup.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články