Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zklamaný Dovalil: My jsme Watfordu vyšli vstříc, oni nám nikoliv

Praha - Euro jednadvacítek se již pomalu blíží a česká lvíčata odstartovali finální fázi přípravy na soustředění v Rakousku. Místo ladění posledních detailů se však trenér reprezentace Jakub Dovalil musí potýkat s velkými problémy v útoku, který se mu úplně rozpadl. Nejvážnější situace je kolem Matěje Vydry, jenž si možná na evropském šampionátu vůbec nezahraje.

Jakub Dovalil
zdroj: Getty Images autor: Ian Walton

Když reprezentace v Rakousku vyběhla k prvnímu tréninku, ze širší nominace na hřišti chyběly čtyři tváře. Kromě tria sparťanů Václava Kadlece, Pavla Kadeřábka a Ladislava Krejčího, kteří se k týmu připojí až později, mezi červenomodrými tričky chyběl také útočník Watfordu Matěj Vydra, jehož i přes velké snahy národního celku zatím stále Gino Pozzo, majitel anglického celku, nepustil. A příliš to nevypadá, že by se situace měla změnit.

To přiznal i kouč národního týmu Dovalil, jenž je ze situace hodně rozladěný. "Watford se k tomu postavil, jak se postavil. Na svoji obranu musím říct, že jsme jim vždycky vyšli maximálně vstříc. V posledním dvojzápase přípravy nás požádali, aby Vydra odehrál určitý časový úsek, což jsme splnili. V roce 2011 jsme ho pak uvolnili ze srazu na dva dny, aby v Bruggách mohl absolvovat zdravotní prohlídku a podepsat smlouvu, takže tehdy jsme tomu majiteli také pomohli. A bohužel situace je taková, že Pozzo se rozhodl, že nám vstříc nevyjde, a musíme to respektovat," řekl Dovalil po prvním českém tréninku v Rakousku.

Případná absence Vydry by byla pro český tým obzvlášť nepříjemná. Právě třiadvacetiletý útočník Watfordu, jenž v této sezoně druhé anglické ligy nasázel 16 branek a pomohl svému týmu k postupu do Premier League, měl být tahounem českého výběru. K tomu je potřeba připočíst i fakt, že v úvodním zápase proti Dánsku nemůže Dovalil počítat ani s druhou útočnou hvězdou Kadlecem, jenž bude stejně jako kapitán Tomáš Kalas chybět kvůli dva a půl roku starému vyloučení z baráže o Euro s Ruskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Dovalil: Absence Vydry a Kadlece jsou pro nás komplikací

"Pokusíme se je nahradit a nějaké varianty máme v hlavě. Všechno se ale rozhodne na soustředění," nechal se slyšet kouč českého týmu.

Jednou z alternativ by mohl být brněnský Stanislav Vávra, který v letošní sezoně nasázel čtyři branky. Jarní část ligy mu příliš nevyšla, ale Dovalil ho přesto do týmu donominoval. "Vyšli jsme ze statistických dat, která měl za celý rok. Tedy branky a přihrávky, a právě on nám z toho vyšel jako hráč, který může hrát na pravé či levé záloze, anebo na hrotu. Ještě s námi nebyl, a tak má pravě soustředění na to, aby přesvědčil," řekl o mladém útočníkovi Zbrojovky kouč lvíčat.

Na Skaláka budeme čekat do poslední chvíle

Vávra ale není jedinou možností. Ve středu útoku by se mohl objevit také Tomáš Přikryl, Jan Kliment, Lukáš Masopust či Jiří Skalák. Právě mladoboleslavský křídelník by byl asi volbou číslo jedna, jenže v duelu s Jihlavou v závěru sezony se zranil a zatím není jisté, že se stihne dát dohromady.

"Nesmíme nic uspěchat. Jirka dostal individuální program po dohodě reprezentace s klubem. Počkáme do poslední chvíle, protože co se týče statistik za poslední půlrok, byl v této věkové kategorii nejproduktivnějším hráčem v lize. Zatím to vypadá dobře, ale na míč na hřišti to zatím není," řekl o třiadvacetiletém hráči Boleslavi, jenž letos dal šest ligových branek, Dovalil.

Jestli se však Skalák vleze do závěrečné 23členné nominace, ukážou až příští dny. Dovalil však již naznačil, že určitou představu konečného složení v hlavě má a hráčům hned na začátku soustředění také naznačil, že pokud by byl někdo vyřazen, měl by to brát sportovně.

"Na začátku tréninku jsme si řekli, že je tu Euro a že nemáme čas na nějaké uraženou ješitnost. Hráči musí dát bokem své ego a hrát ve prospěch týmu, jelikož jenom tak můžeme uspět," dodal trenér lvíčat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články