Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jednadvacítku čekají ve skupině Němci, Dánové a Srbové

Praha - Český výběr pod vedením trenéra Jakuba Dovalila se na závěrečném turnaji fotbalového mistrovství Evropy do 21 let představí ve skupině A, která se odehraje v Praze na stadionech Sparty a Slavie proti Německu, Dánsku a Srbsku. Nasazeným celkem do skupiny B v Olomouci a Uherském Hradišti byla Anglie, která se utká s Itálií, Portugalskem a Švédskem. Rozhodl o tom los v Praze, při němž týmy rozdělil Pavel Nedvěd.

Pavel Nedvěd vytáhl českému týmu Německo, Dánsko a Srbsko
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Já jsem neměl přání, vybírat jsme si moc nemohli. Nejsilnější soupeř bude určitě Německo. Je to standardní skupina na mistrovství Evropy. Nikdy jsme neměli vyloženě lehkou skupinu, přesto jsme postoupili. Teď navíc hrajeme v domácím prostředí, budeme mít podporu fanoušků a věřím, že to zvládneme," řekl krátce po losu trenér českého týmu Jakub Dovalil.

Z obou skupin do semifinále postoupí dva celky, pak se utkají křížem s týmem z druhé skupiny o postup do finále. Poražení semifinalisté mají bronz, o třetí místo se v soutěžích UEFA nehraje. Češi zahájí šampionát 17. června proti Dánsku, poté změří síly se Srbskem a skupinu uzavřou proti Německu.

To je možná největším favoritem celého turnaje, kterého se naposledy účastní jen osm mužstev. Němci, evropští šampioni z roku 2009, mohou do Čech přivézt i některé hráče z A-týmu, který je úřadujícím světovým šampionem.

"Mohou přijet Mario Götze z Bayernu či Julian Draxler ze Schalke, ale oni mohou vybírat ze čtyřiceti hráčů, a když jim tato jména vypadnou, na jejich síle se to neprojeví," míní Dovalil. "Jednou jsem pronesl, že bych Němce nechtěl. Je to asi nejtěžší možný soupeř, takže by asi bylo lepší, kdybychom měli Italy, ale to je jen spekulace," dodal.

Podle německého trenéra Horsta Hrubesche bude turnaj vyrovnaný a vyhrát může kdokoli. "Samozřejmě chceme titul, ale je tu osm favoritů na vítězství. Srbsko vyřadilo Španěly, Dánsko je rovněž silné a Česko hraje doma. Bude to pro nás velká výzva a konkurence," zhodnotil los německý kouč. "Jsme rádi, že se nám splnilo přání a že jsme ve skupině A, protože jsme se chtěli vyhnout většímu cestování," dodal.

Dánové v kvalifikaci nastříleli nejvíce branek ze všech týmů (37), Srbové zase senzačně v baráži vyřadili obhájce titulu Španěly, jimž připravili první porážku po 35 zápasech. S Německem a Dánskem má český celek v příštích dnech doma naplánovány přípravné duely. "Není to komplikace, je to ještě půl roku předem. Zkusíme si to s nimi a uvidíme. Nemáme moc co skrývat. Rozestavení bude podobné, pak už to bude jen o detailech, standardkách a momentech překvapení," řekl Dovalil.

ME je zároveň kvalifikací na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiru, kam postoupí čtyři nejlepší týmy. Pokud by se však do semifinále dostala Anglie, která na olympiádě nestartuje samostatně, ale pod hlavičkou Velké Británie, na hry by místo ní postoupil lepší tým ze třetích míst v základních skupinách.

Přesné pořadí zápasů v jednotlivých hracích dnech bude UEFA řešit až do 30. listopadu podle zájmu televizních společností a potenciálu návštěvnosti. Předprodej vstupenek tedy bude zahájen nejdříve v lednu 2015 a fanoušci budou v předstihu informováni.

Hlasy k losu:

Pavel Nedvěd (ambasador turnaje): "Němci mají silné mládežnické výběry, které v Evropě dominují. Jsou pro mě hlavní favorit turnaje. Ale nebojím se toho. Je lepší je mít ve skupině a uvidí se dál. Jsem rád, že hrajeme v této skupině. Klukům jsem se omlouval, protože jsme se o tom těsně před losem bavili a nikdo si nepřál Němce. Ale mužstva jsou tu hodně vyrovnaná, a když budeme ve formě, můžeme hrát s kýmkoli. Ale myslím si, že s Itálií by to bylo lehčí. Šance na úspěch je, motivace bude obrovská, dá se dohromady nejsilnější mančaft, máme dobré hráče. Já to nevidím jako mistrovství jednadvacítek, ale hotových hráčů, kteří hrají ve velkých klubech. Uvidíme tu skvělé mladé hráče, z nichž budou velké hvězdy. Někteří z nich už skoro jsou."

Miroslav Pelta (předseda FAČR): "Je to skupina těžká, ale zároveň atraktivní. Německo přitáhne fanoušky. Srbové mají také kvalitní hráče a i Dánové jsou silní. Je to trochu skupina smrti, ale když budeme kompletní i s hráči z áčka, tak máme šanci. I soupeři si o nás musejí říkat, že jsme silní. Náš cíl postoupit ze skupiny a na olympiádu se po losu nemění. Musíme být maximalisté."

Los mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v ČR:

Skupina A (Praha): Česko, Německo, Dánsko, Srbsko.

Skupina B (Olomouc a Uherské Hradiště): Anglie, Itálie, Portugalsko, Švédsko.

Program:

17. června: Česko - Dánsko, Německo - Srbsko,

18. června: Anglie - Portugalsko, Itálie - Švédsko,

20. června: Srbsko - Česko, Německo - Dánsko,

21. června: Švédsko - Anglie, Itálie - Portugalsko,

23. června: Česko - Německo, Dánsko - Srbsko,

24. června: Anglie - Itálie, Portugalsko - Švédsko,

27. června: semifinále,

30. června: finále.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články