Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Saúl zlomil italský odpor hattrickem, Španělsko vyzve ve finále Německo

Tychy (Polsko) – Prognózy nebyly liché. Ve finále evropského šampionátu do 21 let změří síly největší favorité, Španělsko a Německo. "La Roja" pokořila zásluhou střelecké potence Saúla Nígueze oslabenou Itálií, "Die Mannschaft" otočil nepřiznivě vyvíjející se duel proti Anglii a postup do boje o titul slavil po úspěšném penaltovém rozstřelu. 

Angličané začali mnohem aktivněji, ale velké šance neproměnili. Němci poté převzali iniciativu a ve 35. minutě se ujali vedení, když Selke hlavou zužitkoval Toljanův centr. Soupeř českého týmu ze skupiny však poločasové vedení neudržel a ve 41. minutě po rohu dovolil srovnat Grayovi.

Hráči Albionu pět minut po pauze otočili skóre. Hughes si pohrál s obranou, přihrál volnému Abrahamovi a ten zblízka nezaváhal. Němci ale následně protivníka opět sevřeli a v 70. minutě odpověděl z rohu Platte. Střídající útočník o chvíli později dostal míč znovu do sítě, ale druhou branku mu rozhodčí kvůli ofsajdu neuznali.

V prodloužení gól nepadl, největší šanci zahodil Němec Amiri, který si však spravil chuť v rozstřelu a proměnil rozhodující penaltu. Brankář Pollersbeck zneškodnil pokusy Abrahama a Redmonda, anglický gólman Pickford vychytal jen Gerhardta. Němci si zahrají finále malého Eura poprvé od roku 2009, kdy získali svůj jediný dosavadní titul.

To Španělé si mohou připsat už třetí triumf z posledních čtyř šampionátů. A děkovat mohou především Saúlu Níguezovi. Záložník Atlética Madrid se ukázal jako správný kapitán a v podstatě sám rozhodl o postupu přes Itálii.

Fotbalisté z Pyrenejského poloostrova se v útoku dlouho trápili, ale v 53. minutě Ceballos po individuální akci našel právě Nígueze a ten dobře umístěnou střelou zařídil vedení. Vzápětí Roberto Gagliardini dostal druhou žlutou kartu a Itálie dohrávala v oslabení. I v deseti však dokázal vyrovnat Federico Bernardeschi.

Jenže uběhly jen tři minuty a Níguez předvedl další parádu. Střelou z 20 metrů vrátil Španělsku vedení. Čtvrt hodiny před koncem navíc završil hattrick. S pěti přesnými zásahy se dostal do čela tabulky střelců.

Semifinále mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Polsku:

Anglie - Německo 2:2 (1:1), na penalty 3:4

Branky: 41. Gray, 50. Abraham - 35. Selke, 70. Platte. Rozhodující penaltu proměnil Amiri.

Španělsko - Itálie 3:1 (0:0)

Branky: 53., 65. a 74. Saúl - 62. Bernardeschi. ČK: 58. Gagliardini (It.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články