Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zázrak se nekonal. Češi prohráli s Dánskem a s Eurem se loučí

Tychy – Zběsilé tempo, spoustu šancí a gólů, ale to hlavní, tedy české vítězství, nakonec zápas s Dánskem nepřinesl. Čeští fotbalisté do jednadvaceti let prohráli s již dříve vyřazeným Dánskem 2:4 a na mistrovství Evropy končí ve skupině. Lavičkův tým si vypracoval ve výborném zápase velké množství šancí a podal bojovný ofenzivní výkon. Nedokázal ale proměňovat příležitosti a defenzivní okna nakonec rozhodla o jeho prohře.

Slavící dánští fotbalisté
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Čeští mladíci v Tychách dokázali dvakrát vyrovnat, na další dvě branky však už nezareagovali. Na trefu Lucase Andersena z 23. minuty odpověděl za čtyři minuty Patrik Schick a na gól Kennetha Zohoreho z 35. minuty pak na startu druhé půle střídající Tomáš Chorý. V 73. minutě ale Zohore druhou brankou v zápase rozhodl a v nastavení přidal pojistku Marcus Ingvartsen.

Reprezentanti zakončili skupinu C s bilancí výhry 3:1 nad Itálií a dvou porážek 0:2 s Německem a dnes s Dánskem. S účinkováním na turnaji se "Lvíčata" rozloučila po skupině stejně jako předloni na mistrovství Evropy na domácí půdě.

Trenér Lavička udělal oproti vítěznému utkání s Itálií jednu změnu. Hašek se zatáhl do středu pole místo Hubínka a do sestavy se vrátil ofenzivní záložník Černý. Právě on se už po dvou minutách dostal ke střele, ale s přispěním dánské teče minul.

"Lvíčata" potřebovala vyhrát minimálně o tři góly, ale Seveřané, kteří po úvodních prohrách 0:2 s Itálií a 0:3 s Německem už nemohli postoupit, je do žádného velkého tlaku nepouštěli.

Naopak Dánové sami hrozili a nejvíce Andersen. Bývalý spoluhráč Černého z Ajaxu Amsterdam dvakrát minul, ale ve 23. minutě už otevřel skóre. Zohore se prosadil přes Lüftnera, Andersen přes Simiče a překonal Zimu.

Češi odpověděli hned za čtyři minuty. Balon se na hranici vápna odrazil k Schickovi a ten střelou pod břevno srovnal. Nejlepší střelec kvalifikace dal první gól na turnaji.

Za dalších osm minut ale udělala "Lvíčata" chybu v rozehrávce, Pedersen nasprintoval do brejku a předložil míč před branku Zohoremu, který ho doklepl do sítě. Opět odpovědět mohl Černý, jenže pálil do gólmana.

Srovnat se Čechům podařilo v 54. minutě. Na Janktův centr si naběhl střídající Chorý a hlavou nedal gólmanovi šanci. Radoval se z první branky za jednadvacítku.

Reprezentanti ožili, ale žádnou z nadějných akcí nedotáhli. Místo toho Dánové udeřili v 73. minutě po dalším brejku, který zblízka zakončil Zohore. O třetí srovnání se mohli postarat Schick a Trávník, ani jeden se však neprosadil a už v nastavení opět sám před Zimou zpečetil skóre střídající Ingvartsen.

ČR - Dánsko 2:4 (1:2)

Branky: 27. Schick, 54. Chorý - 35. a 73. Zohore, 23. L. Andersen, 90.+1 Ingvartsen. Rozhodčí: Madden - McGeachie, Mather (všichni Skot.). ŽK: Simič, Černý, Souček - Ingvartsen. Diváci: 9047.

ČR: Zima - Havel, Lüftner, Simič, Holzer (78. Havlík) - Souček, Hašek (46. Chorý) - Černý, Trávník, Jankto (64. Juliš) - Schick. Trenér: Lavička.
Dánsko: Höjbjerg - Nissen, Maxsö, Banggaard, Pedersen (74. Blaabjerg) - Hjulsager (65. Ingvartsen), Vigen Christensen (57. Nielsen), Nörgaard, Jensen - Zohore, L. Andersen. Trenér: Frederiksen. 

Vítězslav Lavička (trenér ČR): "Je to veliké zklamání. Šli jsme do dnešního zápasu, že chceme postoupit a chceme dát vše pro postup. Zápas se nevyvíjel pro nás dobře. Soupeř šel do vedení, stačili jsme reagovat tím, že jsme vyrovnali. Ale do šatny jsme dostali další gól, to byla komplikace. Srážely nás nevynucené ztráty, soupeř měl svou kvalitu a nemohli jsme hrát úplně bezhlavě. Druhou půli jsme se zlepšili, snažili jsme se zareagovat na vývoj novými hráči, přeskupením s větším akcentem na ofenzivu. Vyrovnali jsme a měli další šance, bohužel takové štěstí jako třeba minulý zápas při nás dnes nestálo. Pak jsme otevřeli defenzivní brány naplno a soupeř nás v závěru potrestal dvěma góly. Na turnaji jsme nepotvrdili to, co nás provázelo, ale věděli jsme, že úroveň a kvalita soupeře tady v Polsku bude trošku jiná, kromě Belgie. Kluci se vydali ze všech sil, neříkám, že všichni byli v top formě, ale všichni v dnešním zápase i celém turnaji měli ten nejlepší úmysl dát maximum pro to, aby tým byl úspěšný. Chuť pokračovat dál mám." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články