Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Česká cesta do semifinále je klikatá. Jak může jednadvacítka zamést s Dány?

Cesta k bojům o medaile pro české fotbalisty je značně komplikovaná – vyhrát alespoň o tři branky a ideálně při tom nedostat moc žlutých karet a doufat, že zápas Itálie s Německem nedopadne v jejich neprospěch. V každém případě mají Češi úlohu proti Dánům velmi těžkou a v posledním zápase ideálně musejí spustit kanonádu. Mají Lavičkovi svěřenci šanci na gólovou smršť a co je k ní potřeba udělat? Přímý přenos zápasu Česko - Dánsko sledujte od 20:20, od 20:45 pak také zápas Itálie - Německo.

Slavící čeští fotbalisté do 21 let
zdroj: imago sportfotodienst autor: Michal Nowak

1. Co je potřeba uhrát?

Šance na postup do semifinále jsou před večerním zápasem v rovinách více či méně divokých teorií. Jasné je, že pokud Češi zvítězí alespoň tříbrankovým rozdílem, s velkou pravděpodobností budou mezi čtyřmi nejlepšími, ale v případě, že by vyhráli 3:0, nesměli by obdržet jedinou žlutou kartu.

Nemusí jim ale pomoci ani takto přesvědčivá výhra. Kdyby Italové zvítězili v souběžně hraném utkání s Německem 3:1 nebo by při vítězství o dva góly nastříleli ještě více branek, vytlačí oba týmy českou reprezentaci v každém případě na třetí místo. Naopak kdyby Italové vyhráli 2:0, Čechům bude proti Dánům stačit jakákoliv hubená výhra a skupinu ovládnou.

Nejjistější cesta do semifinále ale určitě vede přes vysoké vítězství nad Dánskem. A uvědomuje si to i trenér Lavička. "Nejpodstatnější bude, abychom si uhráli to svoje, to znamená zvítězit a pokud možno co nejvyšším rozdílem. Pak budeme čekat, jak to vše vyjde ohledně postupového klíče," prohlásil trenér reprezentační jednadvacítky.

Jsou v české jednadvacítce zárodky nové zlaté generace? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast!

2. Proč Dánové vypadli z Eura jako první?

Ani drtivá výhra pak rozhodně není takovou fantasmagorií, jak by se mohlo zdát. Dánové sice budou mít motivaci konečně na šampionátu něco předvést, když dvakrát jasně prohráli s Italy a Němci, zároveň je ale zřejmé, že byli na Euru prvním týmem, který už nemohl postoupit do další fáze.

Dánové sice nepředváděli vyloženě otřesné výkony a v obou zápasech inkasovali až v druhém poločase. Směrem dopředu jim ale fungovalo jen velmi málo. Srážely je až příliš individualistické výkony v útoku, pomalý postupný útok či chyby v rozehrávce. Proti Němcům si vypracovali naprosté minimum šancí a proti Itálii jakbysmet. Za první tři poločasy na Euru vypálili jenom dvakrát na bránu.

Přesto Lavička před silou Dánů v protiútocích varuje. Soupeř v tomto ohledu na turnaji předvedl řadu náznaků, Němci i Italové se s nimi však dokázali popasovat. "Dánsko bez ohledu na to, že prohrálo dva zápasy, ukázalo, že dovede být dopředu velmi nebezpečné. Nemůžeme naši hru bezhlavě otevřít a nabídnout jim šance na skórování," upozorňuje.

3. Mají Češi na to, aby nastříleli alespoň tři branky?

Hlavní otázkou však je, zdali Češi dokáží nasázet Dánům velký brankový příděl. A v tomto ohledu má Lavičkův tým skvělý potenciál. Proti Němcům se tomuto cyklu jednadvacítky stalo teprve poprvé, že by nevstřelil gól, tedy po celých 17 zápasech. Sluší se také připomenout, že Češi prosvištěli kvalifikací s průměrem necelých třech vstřelených gólů na zápas.

I když týmu chybí kreativní lídr Aleš Čermák, bez kterého by zvláště hra do plných nemusela být tak zářná, v zápase proti Itálii trenér Lavička našel ideální variantu zálohy. Trávník vedle pracovitých a spíše defenzivněji laděných středopolařů Součka a Hubínka dostal větší prostor a větší volnost mu svědčila maximálně.

Lavička by nyní proti Dánům měl zřejmě znovu lehce zamíchat základní jedenáctkou. "Máme připraveny varianty sestavy, abychom zachovali naši tvář, ale aby tam byl třeba větší akcent na útočnou fázi," prohlásil reprezentační trenér.

Pravděpodobné tak je, že na úkor jednoho ze štítových záložníků by se do sestavy mohl dostat například Antonín Barák, na kraji hřiště by zase místo Martina Haška mohl dostat šanci znovu Václav Černý. Pomoci by mohlo i to, že Patrik Schick již má o své budoucnosti jasno, když podstoupil zdravotní prohlídku v Juventusu a může se soustředit jen na klíčový zápas celého jednadvacítkového cyklu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko U21 - Itálie U21

4. Kde zaostává dánská obrana?

Českému týmu by mohlo pomoci i to, že Dánům se nedaří bránit v bloku. Jejich obrana je často velice statická a k inkasovaným gólům vedlo na šampionátu i to, že nedokázala zareagovat na rychlost protivníků v kombinaci a vystupovat proti střelám nebo účinně presovat.

Němci i Italové tak díky naprostému nedůrazu Dánů měli spoustu prostoru nacházet si ideální místo pro kombinaci a také často střílet. Bude tedy zapotřebí, aby českým hráčům šel míč rychle od nohy a nebáli se zakončovat.

Dánští obránci také nechávali spoustu prostoru pro krajní hráče na centry a stopeři se mnohdy nedokázali popasovat s dorážejícími hlavičkáři. Není proto divu, že Dánové v obou zápasech inkasovali góly ze standardních situací. Čeští hráči nemají zase tolik hráčů do vápna do hlavičkových soubojů, nápadité a překvapivé standardky by ale mohly být klíčové.

Důležitá bude také psychická stránka zápasu. Dánové sice dokázali v prvních poločasech odolávat, po změně stran ale odpadávali. Mohlo by se tedy zdát, že času bude dost i v druhé pětačtyřicetiminutovce, přesto jako vždy bude pro Lavičkův tým klíčové skórovat co nejdříve. Dánové sice budou jistě chtít potěšit alespoň své fanoušky a nemají co ztratit, pokud by se ale dostali do nepříznivého stavu již zkraje zápasu, psychická kapitulace soupeře by českému týmu jistě jen pomohla.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články