Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Lavička: Výsledek Slováků je komplikací, musíme si uhrát svoje

Tychy (Polsko) - Vítězslav Lavička gratuloval kouči slovenského týmu Pavlu Hapalovi ke čtvrteční výhře 3:0 nad Švédskem, výsledek ale trenéra české jednadvacítky nemohl potěšit. Lvíčatům totiž zkomplikoval před závěrečným vystoupením ve skupině C proti Dánům boj o semifinále. Pokud Italové v souběžném duelu neporazí Němce 2:0, budou muset "Lvíčata" vyhrát minimálně o tři góly. Lavička i tak věří, že jeho tým bude o postup bojovat. Přímý přenos utkání s Dánskem odvysílá ČT sport a web ctsport.cz v sobotu od 20:20.

Vítězslav Lavička
zdroj: ČTK/DPA autor: Jan Woitas

"Poslal jsem Pavlu Hapalovi gratulaci, ale pro nás je to zase další komplikace na naší cestě k postupu. Nejpodstatnější bude, abychom si zítra uhráli to svoje, to znamená zvítězit a pokud možno co nejvyšším rozdílem. Pak budeme čekat, jak to vše vyjde ohledně postupového klíče," řekl Lavička.

Do semifinále projdou vítězové všech tří skupin a nejlepší celek z druhých míst. Češi ještě mohou ve skupině triumfovat, k tomu by ale potřebovali nejen tři body s Dánskem, ale také výhru Italů 2:0 nad Německem.

V ostatních případech se mohou "Lvíčata" maximálně stát nejlepším druhým týmem. Po dvou zápasech skupiny mají tři body a skóre 3:3, Slováci jsou na šesti bodech a skóre 6:3. Mladíkům navíc může ještě zhoršit situaci Portugalsko, pokud večer výrazně porazí Makedonce.

Fotbal fokus podcast: Rodí se v české "21" zlatá generace?

"Věděli jsme, že tyhle okolnosti mohou nastat. Prostě se budeme z našeho pohledu snažit dát maximum pro to, abychom zápas zvládli a zabojovali o postup. Dokud ta šance bude trvat, budeme se rvát do poslední možnosti," dodal český trenér.

Je mu jasné, že jeho tým musí proti Dánům, kteří po porážkách 0:2 s Itálií a 0:3 s Německem už nemohou postoupit, hrát ofenzivně. "Dánsko bez ohledu na to, že prohrálo dva zápasy, ukázalo, že dovede být dopředu velmi nebezpečné. Nemůžeme naši hru bezhlavě otevřít a nabídnout jim šance na skórování. Máme připraveny varianty sestavy, abychom zachovali naši tvář, ale aby tam byl třeba větší akcent na útočnou fázi," uvedl Lavička.

Věří, že jeho tým naváže na výkon a výhru 3:1 v druhém duelu s Itálií. "Dali jsme tři branky, to je velmi dobrá vizitka. Pevně věřím, že výše výsledku proti Itálii nám pomůže i směrem k zítřejšímu zápasu," řekl.

Při rovnosti bodů i skóre by mohlo hrát při konečném účtování roli disciplinární kritérium. Češi i Slováci zatím mají na turnaji čtyři žluté karty. "Po prohře s Německem jsme říkali, že se potřebujeme zlepšit ve všem včetně důrazu v soubojích. V tom chceme pokračovat, ale je rozdíl hrát bojovně a pseudobojovně. Je potřeba, abychom byli včas v soubojích, a pak je pravděpodobné, že k faulům ani žlutým kartám nedojde," řekl kouč.

K zápasu bude naplno připraven útočník Patrik Schick, který ve čtvrtek odletěl na zdravotní prohlídku do Juventusu Turín. "Patrik se večer vrátil zpátky. Chápu, že pohled na tu skutečnost, která se včera udála, může být ten i onen. Osobně to vidím tak, že to týmu může pomoci. Patrik si vyřešil jednu věc spojenou s budoucností a může jít do zítřejšího utkání s ještě čistější hlavou," dodal Lavička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články