Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Lvíčata zaskočila Itálii třígólovým přídělem a postup je stále ve hře

Tychy (Polsko) – Česká fotbalová reprezentace do 21 let si na mistrovství Evropy v Polsku připsala první - a důležité - vítězství. Po výhře nad Itálií 3:1, o kterou se postarali Trávník, Havlík a Lüftner s podporou skvělých zákroků brankáře Zimy, si zajistila první body a živí tak naděje na postup ze skupiny.

Slavící čeští fotbalisté do 21 let
zdroj: imago sportfotodienst autor: Michal Nowak

Trenér Vítězslav Lavička udělal několik změn - pro utkání zvolil rozestavení 4-2-3-1, nefunkčního Sáčka na beku nahradil Havlem, na jehož místo přišel Holzer. Ze sestavy oproti Německu vypadli i Ševčík s matným Černým, které nahradil Hubínek, resp. Hašek. "Jsme si vědomi toho, že jsme nebyli efektivní, proto jsme k tomu sáhli. K výkonnosti z kvalifikace jsme se zdaleka nepřiblížili," uvedl asistent Václav Jílek.

Právě Holzer byl tím, kdo našel Schicka, který hlavou sklepl míč na kapitána Trávníka, a ten zařídil ve 24. minutě gól. Kapitán národního týmu byl i u druhé gólové akce, když obešel zálohu, našel talentovaného habána Chorého, jehož přihrávka na Havlíka znamenala veledůležitou druhou trefu. A když pak přišel Lüftnerův kanón osm minut před koncem, rázem bylo veselo.

Minimálně první část poločasu nicméně takovému sympatickému průběhu zdaleka nenapovídala. Varování od Italů přišlo po špatné rozehrávce už po pár vteřinách. Nepřesností z české strany bylo víc, Berardi se tak díky tomu mohl dostat k centru, který skončil v Zimově náruči. To Havlova malá domů byla už o poznání strašidelnější, ale český gólman těsně před náběhem Petagny míč pohlídal. "Bylo důležité, že jsme to přečkali," zhodnotil Lavička.

Nervozita spadla z jeho svěřenců až po dobrých dvaceti minutách, kdy se začali osmělovat k prvním akcím, u nichž byl zpravidla Hašek. Ale třeba obrovskou šanci po Schickově přihrávce prováhal volejem nad Donnarummovo břevno.

Pak ovšem přišla další česká akce zakončená přesnou ranou Trávníka ke vzdálenější tyči. Reprezentace se usadila vysoko, jenže Italové spustili kombinační kolotoč zakončený Petagnovou palbou vedle zadní tyče. Obrana pak zase zaspala, když poskytla dostatek prostoru Bernardeschimu, a zahrozit mohl také Berardi.

Utkání Česko "21" - Itálie "21"
zdroj: ČTK/AP

S presinkem pokračovali Češi i po přestávce, ale Italové je po malých krůčcích přimáčkli na polovinu. Navíc si lvíčata ztížila situaci i další nepřesností v obraně, jejíž deficit stahoval hlavně opět dobře hrající Simič. Jenže po Holzerově propadu se k balonu dostal Bernardeschi a z otočky vypálil. Famózní Zima parádně zblokoval, stejně jako při Berardiho přímáku, jímž obstřelil zeď. "Jeho zákroky nás držely ve hře," řekl Lavička.

Na Berardiho další pokus už byl ale i český gólman ve službách Janova krátký. Jankto špatně rozehrál na Součka, Italové okamžitě vyslali Berardiho za obranu. Zima jeho první pokus vystihl, ale doklepnutí hlavičkou už pohlídat nedokázal – 1:1. Italové tlačili čím dál víc. Chiesa nejdříve vyslal prudký přízemní centr, na který Petagna nedosáhl, záhy pak překopl bránu.

Lavičkovi však zhusta vyšlo střídání – na hřiště přišli Chorý a Havlík, z jejichž spolupráce vzešel druhý český gól, a vzepnutí ke konci pak ještě oštemploval Lüftner útěkem přes polovinu hřiště a následnou žíní jako z čítanky. Frustrovaní Italové, kteří nechápali, co se děje, se zmohli už jen na hádky. "Naděje pořád trvá," byl rád trenér národního mužstva.

V závěrečném duelu skupiny jednadvacítka v sobotu změří síly s Dánskem a opět potřebuje vyhrát. Do semifinále totiž postoupí jen vítězové všech tří skupin, které doplní nejlepší tým z druhých míst.

ČR - Itálie 3:1 (1:0)

Branky: 24. Trávník, 79. Havlík, 85. Lüftner - 70. Berardi. Rozhodčí: Bastien - Zakrani, Haquette (všichni Fr.). ŽK: Hubínek, Havlík - Berardi, Cataldi, Conti, Cerri. Diváci: 13 251.

ČR: Zima - Havel, Lüftner, Simič, Holzer - Souček, Hubínek (77. Chorý) - Jankto, Trávník, Hašek (66. Havlík) - Schick (83. Sáček). Trenér: Lavička.

Itálie: Donnarumma - Conti, Ferrari, Rugani, Calabria - Grassi (54. Chiesa), Cataldi (83. Cerri), Pellegrini - Berardi, Petagna, Bernardeschi (75. Gagliardini). Trenér: Di Biagio.

Vítězslav Lavička (trenér ČR): "Dojmy jsou teď krásné. Po prvním nevydařeném zápase jsme si vytyčili, že se potřebujeme zlepšit, protože jsme neukázali náš potenciál, čeho jsme schopni. Dnes jsme byli líp organizovaní, zvýšili jsme agresivitu a byli jsme více produktivní. Vyšlo i střídání. To bych viděl jako klíčové momenty. Hnala nás nejen vidina, že zvítězíme, ale i fantastická podpora z tribun. Všichni dobře víme, co je ve hře třetí zápas proti Dánsku. Tím, že jsme to dnes zvládli a navíc jsme zvítězili dvoubrankovým rozdílem, tak se situace pro postup otevírá pro všechny týmy. Bude to ještě hodně zajímavé."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články