Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Tour dorazila do Paříže. Slaví Froome a Groenewegen

Montgeron – Tour de France 2017 je minulostí. Už počtvrté slaví pod Vítězným obloukem Chris Froome, kterého na pódium doprovází Rigoberto Urán a Romain Bardet. Raduje se i vítěz závěrečné etapy Dylan Groenewegen – nizozemský spurter za sebou v posledních metrech udržel Andrého Greipela.

Groenewegen se držel v čele celou cílovou rovinku – za svým kolem měl Alexandera Kristoffa, ze strany útočil André Greipel. Avšak ani jeden ze slavnějších závodníků na jeho rychlost neměl. Kristoff mu odpadl z kola a Greipel, i když se v závěru snažil zrychlit, už na svého mladšího soupeře nedosáhl. Groenewegen tak slaví svůj největší úspěch v kariéře.

Froome se stal čtyřnásobným vítězem Tour de France (2013, 20152017) a v historické tabulce triumfů už je hned za čtyřčlenným klubem pětinásobných vítězů – Jacquesem Anquetilem, Eddym Merckxem, Bernardem Hinaultem a Miguelem Indurainem. I když britský šampion letos nebyl tak suverénní, ve 32 letech může ještě pomýšlet na další úspěchy.

"Nemám slov, je to opravdu úžasný pocit. Champs-Elysées nikdy nezklame – tři týdny jsem v tuhle chvíli doufal. Mé každé vítězství bylo jedinečné, na tohle si budu pamatovat jako na to nejtěsnější. Je pro mě velká pocta, že se o mně mluví vedle Induraina nebo Hinaulta. A těším se, jak to vítězství dnes s týmem oslavíme," říkal v cíli šťastný Froome.

Velkého výsledku se dočkal celkově druhý Rigoberto Urán, který za vítězem zaostal ani ne o minutu. Kolumbijský jezdec se po dvou druhých místech na Giro d'Italia dočkal i úspěchu na Tour de France. Na pódium se v Paříži dostal – a to velmi těsně – Romain Bardet, který navázal na loňské druhé místo a letos mohl litovat jen nepovedených časovek.

Z trojice českých závodníků, kteří před třemi týdny začali v Düsseldorfu svou cestu do Paříže, dokončili pouze dva – Roman Kreuziger a Zdeněk Štybar. Prvně jmenovaný skončil čtyřiadvacátý, mnohem důležitější ale byla jeho práce, díky níž bílý dres získal Simon Yates. Štybar se zase podílel na pěti triumfech Marcela Kittela i šesté příčce Daniela Martina.

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Michael Matthews (Team Sunweb)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 21. etapa probíhala?

Jezdci se, jak je v závěrečné etapě Tour de France zvykem, nikam nehnali. Chris Froome si připil se svými sedmi týmovými kolegy, kteří celý závod zdárně absolvovali – jen Geraint Thomas, vítěz úvodní etapy a první letošní držitel žlutého dresu, u oslav chyběl. Právě silný tým, který jej několikrát podržel, byl základem pro letošní Froomovo vítězství.

Poté už jezdci začali kroužit po Elysejských polích. Přestože už dávno nepokračovali Mark Cavendish, Peter Sagan, Arnaud Démare či Marcel Kittel, i tak bylo dost týmů, které ještě chtěly k vítězství dotlačit své spurtery. Byl tu André Greipel, stále čekající na svůj triumf. Totéž platilo pro Alexandera Kristoffa, ve svůj premiérový úspěch doufal i Nacer Bouhanni.

Čáru přes rozpočet se jim nástupem na posledních pěti kilometrech pokusil udělat Zdeněk Štybar, ale i když si dokázal vytvořit viditelný náskok, nakonec nemilosrdná mašinerie týmových vláčků převládla. Přes jednoho ze dvou českých závodníků na Tour se převalila vlna jezdců z Kaťuši a Lotto-Soudal, kteří spěchali vstříc cíli.

Nakonec ale neslavil ani Kristoff, ani Greipel. Nizozemec Dylan Groenewegen nastoupil velmi brzy, ale držel se a nakonec odrazil i pozdní Greipelovo zrychlení. Jako třetí protnul pásku Edvald Boasson Hagen, za ním skončil Nacer Bouhanni a až poté dojel do cíle zklamaný Kristoff, kterému letošní Tour de France vůbec nevyšla podle představ.

Tour de France - závěrečná 21. etapa (Montgeron - Paříž, 103 km):

1. Groenewegen (Niz./LottoNL) 2:25:39, 2. Greipel (Něm./Lotto-Soudal), 3. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 4. Bouhanni (Fr./Cofidis), 5. Kristoff (Nor./Kaťuša), 6. Božič (Slovin./Bahrajn-Merida), 7. Cimolai (It./FDJ), 8. Perichon (Fr./Fortuneo-Oscaro), 9. Selig (Něm./Bora), 10. Bennati (It./Movistar), ...115. Kreuziger (Orica) všichni stejný čas, 155. Štybar (Quick-Step) -2:24.

Konečné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 86:20:55, 2. Urán (Kol./Cannondale) -54, 3. Bardet (Fr./AG2R) -2:20, 4. Landa (Šp./Sky) -2:21, 5. Aru (It./Astana) -3:05, 6. D. Martin (Ir./Quick-Step) -4:42, 7. S. Yates (Brit./Orica) -6:14, 8. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates) -8:20, 9. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -8:49, 10. Barguil (Fr./Sunweb) -9:25, ...24. Kreuziger -59:58, 95. Štybar -3:12:12, Cink (Bahrajn Merida) odstoupil v 19. etapě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články