Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Boasson Hagen se dočkal a vyhrál svou první letošní etapu

Salon-de-Provence – Po dvou těsných prohrách se Edvald Boasson Hagen dočkal. Norský závodník byl součástí velkého úniku, ze kterého nastoupil dva kilometry před cílem a připsal si cennou výhru. Jde o jeho třetí triumf po dvou výhrách z roku 2011. Chris Froome a další favorité dojeli v pelotonu.

Edvald Boasson Hagen
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Boasson Hagen nastoupil v pravou chvíli, setřásl Nikiase Arndta a v cíli měl dostatek času na to, aby svůj třetí triumf na Tour de France v kariéře i oslavil. Zároveň jde také o první vítězství pro stáj Dimension Data na letošní Tour de France, kde počítali hlavně s Markem Cavendishem. Ten ale skončil už ve čtvrté etapě.

Z českých závodníků do cíle dorazili pouze Roman Kreuziger se Zdeňkem Štybarem. Na rozdíl od nich Ondřej Cink několik kilometrů po startu musel svou debutovou Tour vzdát – bolest v levém koleni jej ze závodu vyřadila. Největší Cinkův úspěch přišel v 17. etapě, kdy se dostal do úniku a nakonec v etapě, která vedla přes slavný Galibier, skončil sedmnáctý.

Ve žlutém dresu bude do sobotní časovky vstupovat Chris Froome. Jeho náskok činí 23 sekund před druhým Romainem Bardetem a devětadvacet před třetím Rigobertem Uránem. Právě kolumbijský závodník je ale zřejmě největší hrozbou, která ještě může zhatit Britovu cestu za čtvrtým triumfem na Tour de France.

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Michael Matthews (Team Sunweb)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 19. etapa probíhala?

Vlastně to byl vcelku logický krok – velké stáje jako Team Sky, Quick-Step Floors či Lotto-Soudal neměly velký zájem zbytečně se vysilovat, a tak raději nechaly uniknout početnou skupinu. Nejdelší etapa letošní Tour de France (222,5 km), která závodníky vedla skrz slavná levandulová pole v Provence, se tak rozhodla z velkého úniku zhruba dvaceti jezdců. 

Společně překonali bezmála dvě stě kilometrů, aby se na posledních patnácti skupina rozpůlila – vepředu přitom zůstali i dva nejrychlejší sprinteři, Edvald Boasson Hagen a Nikias Arndt. Právě mezi norským a německým závodníkem se mělo rozhodnout o vítězi nejdelšího dne letošního ročníku.

Oba také byli u rozhodujícího momentu, kdy Arndt šikovně nastoupil na kruhovém objezdu a za zadním kolem si vyvezl Boassona Hagena. Vypadalo to, že dva kilometry před cílem začnou oba spolupracovat, avšak Nor vystřídal a Arndt nebyl schopen držet tempo. Boasson Hagen si záhy vypracoval náskok a v cíli si mohl dovolit i oslavu. Arndtovi patří druhá příčka.

Za skupinou uprchlíků dorazil do cíle peloton se všemi hlavními aktéry závodu Chrisem Froomem, Romainem Bardetem či Rigobertem Uránem. Pro ně ale to hlavní ještě přijde. Již v sobotu je totiž na programu klíčová časovka, kde je poslední šance na ohrožení Froomova čtvrtého triumfu na Tour de France. Brit hájí náskok třiadvaceti vteřin na Bardeta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články