Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Froome si na Izoardu soupeře uhlídal, podruhé vyhrál domácí hrdina Barguil

Briancon – Chris Froome se na svazích Col d'Izoard bránil útokům Romaina Bardeta, který se několikrát pokusil muže ve žlutém zlomit. Nakonec francouzský jezdec na svého soupeře získal pouze čtyři bonifikační vteřiny. Další velice cenný triumf slaví Warren Barguil, který vyhrál svou druhou etapu na letošní Tour a definitivně si zajistil puntíkovaný dres pro nejlepšího vrchaře.

Romain Bardet se opakovaně snažil svého soupeře utrhnout, nakonec ale získal v etapě pouze čtyři bonifikační vteřiny. V průběžném pořadí tak ztrácí na druhém místě 23 vteřin, o šest sekund více bude v časovce muset stahovat Rigoberto Urán. Na čtvrtou příčku pořadí se posunul Mikel Landa, pátý je Fabio Aru.

Warren Barguil definitivně potvrdil, že je na Tour de France nejlepším vrchařem. Vyhrál svou druhou etapu, navíc při historicky prvním etapovém cíli na Col d'Izoard. Stejně jako jeho kolega Michael Matthews si už s předstihem zajistil také prestižní dres – Barguil puntíkovaný, Matthews zelený.

"Bylo to hodně těžké, teď se cítím fantasticky. Je to jako sen. S Michaelem (Matthewsem) jsme si nikdy nemysleli, že každý vyhrajeme dvě etapy a ještě získáme oba dresy. Čekal jsem a chtěl jsem se v pořadí posunout před Contadora. Předjel jsem ho a v závěru ještě porazil Atapumu," líčil v cíli šťastný závodník z Bretaně.

"Zkusil jsem Uránovi s Bardetem ujet, ale bylo to nemožné," řekl Froome. "Jsem rád, že tentokrát jsem přežil Alpy bez úhony, protože jsou pro mě vždycky náročné. Teď uvidíme, jak dopadne časovka v Marseille. Už jsem viděl její profil a bude hodně rychlá," přidal.

Bardet přiznal, že pokud se nestane něco nečekaného, Froome má celkové prvenství jisté. "Dal jsem do toho všechno a v cíli jsem myslel, že se udusím. Dojel jsem silou vůle," prohlásil. "Zkusil jsem nastoupit a risknout úplně všechno. Ničeho nelituji, už teď je tahle Tour úspěšná," dodal.

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Michael Matthews (Team Sunweb)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 18. etapa probíhala?

Brzy po startu se dopředu vydal únik – a jaký. Skupina uprchlíků v 18. etapě čítala rovnou čtyřiapadesát závodníků, což bylo zdaleka nejvíc v letošním ročníku. Jedním z nich byl v poslední alpské etapě Zdeněk Štybar jedoucí v dresu českého šampiona. Kromě Štybara bylo v úniku několik jezdců Ag2r i Cannondale-Drapa, kteří měli jasný úkol.

Týmoví ředitelé od Jana Bakelantse, Andrewa Talanského a dalších očekávali, že v závěru ve stoupání na Col d'Izoard počkají na své lídry a pomohou zlomit dosavadního lídra Chrise Frooma. Team Sky ale na jejich záměry odpověděl pohotovou taktikou – zvolnil na čele pelotonu a nechal skupinu odjet až na sedm minut. Taktické manévry tím ostatním ztížil.

Postupně se však na Col de Vars na špičku pelotonu natlačila stáj Ag2r a začala uprchlíky postupně sjíždět. V úpatí závěrečného stoupání, na jehož vrcholu jsou památníky dvou legendárních cyklistů Louisona Bobeta a Fausta Coppiho, byl mezi oběma skupinami rozdíl čtyř minut.

Jezdci francouzského týmu napálili tempo a do problémů okamžitě dostali Fabia Arua, který potvrdil, že jeho výkonnost už není ideální. Brzy se ale Bardetovi domestici vyčerpali a tempo znovu začali tvořit jezdci ze Sky. Tým Ag2r tedy mnoho svou aktivitou nedocílil, spíš svým soupeřům ušetřil síly. Mezitím ujel Warren Barguil a cílil na etapový triumf.

3,5 kilometru pod vrcholem poté Sky ukázal karty a pustil do útoku Mikela Landu. Průběžně pátý muž průběžného pořadí útočil na etapu i pódium a za sebou nechal Frooma, aby se sám vypořádal s útoky ostatních favoritů. První podnikl Bardet, ale Froome s Uránem se k němu dotáhli. A poté do toho šlápl muž ve žlutém, čímž donutil soupeře stíhat.

Nakonec se všechno sjelo, favorité dojeli Landu a ve čtyřech stoupali k vrcholu. Došlo na sprint, v němž získal čtyři bonusové vteřiny za třetí místo Bardet. Těsně před ním dojel poslední z uprchlíků Jhon Darwin Atapuma. Kromě těchto čtyř Bardetových vteřin a malé ztrátě Urána (+2) ale k žádnému posunu mezi třemi nejsilnějšími jezdci na Izoardu nedošlo.

Výsledky 18. etapy Tour de France

1. Barguil (Fr./Sunweb) 4:40:33, 2. Atapuma (Kol./SAE Team Emirates), 3. Bardet (Fr./AG2R), 4. Froome (Brit./Sky) všichni -20, 5. Urán (Kol./Cannondale) -22, 6. Landa (Šp./Sky) -32, 7. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates) -37, 8. D. Martin (Ir./Quick-Step) -39, 9. S. Yates (Brit./Orica) -59, 10. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -1:09, ...28. Kreuziger (ČR/Orica) -4:08, 61. Štybar (Quick-Step) -13:41, 110. Cink (ČR/Bahrajn Merida) -25:46.

Průběžné pořadí: 1. Froome 78:08:19, 2. Bardet -23, 3. Urán -29, 4. Landa -1:36, 5. Aru (It./Astana) -1:55, 6. D. Martin -2:56, 7. S. Yates -4:46, 8. Meintjes -6:52, 9. Barguil -8:22, 10. Contador -8:34, ...23. Kreuziger -57:45, 66. Cink -2:31:50, 102. Štybar -3:08:07.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články