Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Matthews vyhrál, Aru ztratil a Froome je zpět ve žlutém

Blagnac (Francie) – Michael Matthews prolomil svou letošní smůlu a vyhrál 14. etapu s cílem v Rodez. V závěrečném prudkém stoupání porazil Grega Van Avermaeta a Edvalda Boasson Hagena. Do žlutého dresu se vrací v etapě sedmý Chris Froome, dosavadní lídr Fabio Aru v závěru ztratil. Na dvanáctém místě dojel Zdeněk Štybar.

Matthews se na posledních dvou stech metrech vyšvihl zpoza zad Philippa Gilberta a Grega Van Avermaeta, načež předvedl svůj exkluzivní finiš. Zatímco v rovinatých etapách zatím na Marcela Kittela nemá šanci, v takovémto typu finišů naopak patří k nejsilnějším. Druhý skončil Van Avermaet, na třetím místě dojel Edvald Boasson Hagen.

"Celý den jsme tu situaci kontrolovali, bylo to skoro ideální. Když jsme tady v Rodez naposledy finišovali, jel jsem se čtyřmi zlomenými žebry. Ale i tehdy jsem věděl, že by mi to mohlo svědčit. Vyhrát takovýmhle způsobem a proti takovým soupeřům, to je jako splněný sen," líčil šťastný Matthews v cíli.

Fabio Aru nezvládl posledních deset kilometrů, kdy se propadl až do zadní části pelotonu a v prudkém stoupání svou ztrátu už zpět dojet nedokázal. Díky svému špatnému odhadu a chybějící podpoře od týmu Astana tak ztrácí po dvou dnech žlutý dres. Ten od něj přebírá Chris Froome, na něhož Aru ztrácí 19 vteřin. Třetí je Romain Bardet s mankem 23 sekund.

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 14. etapa probíhala?

Peloton dopředu pustil čtyřčlennou skupinu, do níž se stejně jako o den dříve vydal při své derniéře na Tour de France Thomas Voeckler. Jeho pokus měl o poznání delšího trvání než ve 13. etapě, úspěšný ale nebyl. Hlavní pole chytlo únik, ve kterém byl také letos neustále aktivní Thomas De Gendt, daleko před cílem v Rodez.

Patnáct kilometrů před finišem, kdy De Gendt konečně ukončil svou bezútěšnou pouť zvlněnou francouzskou krajinou, začala série útoků. Tony Martin či jeho kolega Maurits Lammertink se pokusili o brzký útok, ale byli poměrně záhy dostiženi prací týmu Sunweb či BMC, které nechtěly ohrozit šance svých lídrů Michela Matthewse či Grega Van Avermaeta.

Oba byli ve finiši v první linii. Van Avermaet nejlépe reagoval na nástup Philippa Gilberta, kterému se držel za zády. Avšak Matthews měl ještě lepší odhad. V závěrečných desítkách metrů potvrdil svůj vynikající finiš a oba Belgičany nechal za sebou. Gilberta pak ještě předstihl Edvald Boasson Hagen.

Tour de France - 14. etapa (Blagnac - Rodez, 181,5 km):

1. Matthews (Austr./Sunweb) 4:21:56, 2. Van Avermaet (Belg./BMC) stejný čas, 3. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 4. Gilbert (Belg./Quick-Step), 5. McCarthy (Austr./Bora), 6. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 7. Froome (Brit./Sky), 8. D. Martin (Ir./Quick-Step), 9. Urán (Kol./Cannondale) všichni -1, 10. Benoot (Belg./Lotto-Soudal), ...12. Štybar (Quick-Step) oba -5, 80. Kreuziger (Orica) -1:34, 154. Cink (Bahrajn Merida) -13:17.

Průběžné pořadí: 1. Froome 59:52:09, 2. Aru (It./Astana) -18, 3. Bardet (Fr./AG2R) -23, 4. Urán -29, 5. Landa (Šp./Sky) -1:17, 6. D. Martin -1:26, 7. S. Yates (Brit./Orica) -2:02, 8. Quintana (Kol./Movistar) -2:22, 9. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates) -5:09, 10. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -5:37, ...24. Kreuziger -37:58, 65. Cink -1:28:56, 93. Štybar -1:48:44. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články