Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čtvrtý triumf. Kittel ukázal, kdo je sprinterským šampionem

Périgueux (Francie) – Kdo je nejsilnějším sprinterem na Tour de France? Jestli o tom byly dosud nějaké pochyby, Marcel Kittel je v desáté etapě doslova rozmetal. V Bergeracu si německý spurter připsal zatím nejdominantnější letošní vítězství, když vyhrál před Johnem Degenkolbem a Dylanem Groenewegenem.

Kittel vyhrál s jasným náskokem před druhým Johnem Degenkolbem, který stále nedosáhl na svůj první triumf na Tour de France. Na svého velkého kamaráda mu ale hezkých pár metrů chybělo. Třetí příčku bere Dylan Groenewegen, který se neustále zlepšuje a stíhá sprinterské favority. Zklamaný je naopak André Greipel, který se nevešel do desítky.

Pro Kittela jde o čtvrtý triumf letos a třináctý celkově. "Je to úžasné množství, mnoho to pro mě znamená," říkal v cíli Kittel, který v tabulce vítězství překonal legendární italské závodníky Gina Bartaliho a Maria Cipolliniho. "Viděl jsem, že (Daniel) McLay vyrazil brzy, a tak jsem se za něj zavěsil. Cítím se tady vážně dobře a plný sil," dodal.

Jeho někdejší týmový kolega a současný soupeř Degenkolb vstřebával porážku. "Dneska byl opravdu neporazitelný, ale tohle je Tour a ještě se to může změnit. Myslel jsem si, že ten sprint už je rozhodnutý, ale pak se stalo něco neuvěřitelného a Marcel mě předjel. Zavěsil jsem se za něj a díky tomu jsem dojel druhý," uvedl Degenkolb.

Ve žlutém dresu pokračuje Chris Froome, který má k dobru 18 vteřin na Fabia Arua a jednapadesát na domácího favorita Romaina Bardeta. Tour de France bude pokračovat jedenáctou etapou, která jezdce zavede do pyrenejského střediska Pau. Půjde o další šanci pro sprintery, poté už ale přijdou pyrenejské vrcholy Peyresourde a Port de Bales.

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 10. etapa probíhala?

První etapa po volném dni často neprobíhá lehce a spoustu jezdců už na změnu v závodním rytmu doplatila. Ne letos – 180členné startovní pole (chyběl jen Rafal Majka, který odstoupil kvůli zraněním utrpěným v deváté etapě) se s rovinatým dnem srovnalo bez větších obtíží a jezdci v pohodlném tempu kontrolovali situaci.

Dva závodníci z tradičních "týmů pro únik", Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) a Elie Gesbert (Fortuneo-Oscaro), vyrazili dopředu a doufali ve strategickou chybu sprinterských stájí. Ty se ale rozhodit nenechaly a držely se v mírném odstupu až do chvíle, kdy bylo potřeba zrychlit a připravit spurt pro Marcela Kittela a spol.

Offredo a Gesbert spolupracovali, avšak jejich práce i přes velkou snahu vyšla vniveč. Benjamínek na letošní Tour se alespoň objeví na stránkách francouzských novin v lepším světle než začátkem tohoto týdne, kdy se objevily zprávy o tom, jak jeho zapomenutý ručník na elektrickém radiátoru způsobil požár v hotelu, kde Gesbertův tým přebýval.

Neúprosný mechanismus sklapl nad dvojčlenným únikem při nájezdu do závěrečných sedmi kilometrů. Dopředu šly sestavy největších sprinterských stájí – Lotto Soudal pro Andrého Greipela, Quick-Step Floors pro Marcela Kittela a Kaťuša jedoucí ve službách Alexandera Kristoffa. O místo se tlačili také jezdci Cofidisu s lídrem Nacerem Bouhannim.

Kittelovi pomocníci v modrých dresech však na chvíli zaváhali a skoro to vypadalo, že jejich lídr skončí zablokovaný kdesi u bariéry. Avšak vozovka se rozšířila a německý spurter vyrazil zpoza Bouhanniho. Zavřel mu cestu a vyšvihl se přes bezmocného Kristoffa do jasného vedení. Ani Degenkolb, který se jej snažil stíhat, s tím už nic nesvedl.

Tour de France - 10. etapa (Périgueux - Bergerac, 178 km):

1. Kittel (Něm./Quick-Step) 4:01:00, 2. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 3. Groenewegen (Niz./LottoNL-Jumbo), 4. Selig (Něm./Bora), 5. Kristoff (Nor./Kaťuša), 6. Bouhanni (Fr./Cofidis), 7. McLay (Brit./Fortuneo), 8. Vanspeybrouck (Belg./Wanty-Groupe), 9. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 10. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), ...74. Kreuziger (Orica), 106. Cink (Bahrajn Merida), 122. Štybar (Quick-Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 42:27:28, 2. Aru (It./Astana) -18, 3. Bardet (Fr./AG2R) -51, 4. Urán (Kol./Cannondale) -55, 5. Fuglsang (Dán./Astana) -1:37, 6. D. Martin (It./Quick-Step) -1:44, 7. S. Yates (Brit./Orica) -2:02, 8. Quintana (Kol./Movistar) -2:13, 9. Landa (Šp./Sky) -3:06, 10. Bennett (N. Zél./LottoNL) -3:53, ...25. Kreuziger -21:06, 50. Cink -43:22, 81. Štybar -59:13.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články