Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Porte si z pádu v královské etapě odnesl zlomeninu klíční kosti a pánve

Chambéry (Francie) - Richie Porte tvrdě doplatil na pád v královské deváté etapě Tour de France, při kterém si zlomil klíční kost a pánev a letošní ročník nejslavnějšího cyklistického závodu tak pro něj skončil. Přesto by se mohl podle optimistických prognóz vrátit do sedla už začátkem srpna, neboť na operaci nemusí.

Pro Richieho Porta skončila letošní Tour vážným zraněním
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

Dvaatřicetiletý Porte upadl ve sjezdu z posledního stoupání na Mont du Chat. Ve vysoké rychlosti podklouzl a narazil do skály na pravé straně silnice, přičemž s sebou vzal na zem ještě Ira Daniela Martina.

Lídr týmu BMC byl nejprve ošetřován na místě nehody a poté transportován do nemocnice v cílovém městě Chambéry, kde lékaři odhalili rozsah jeho zranění. "Richie byl od začátku stabilizovaný, reagoval a vzpomínal si na všechno, co se dělo před pádem i po něm," uvedl hlavní lékař BMC Max Testa.

Rentgenové vyšetření Porteho ukázalo zlomeninu pravé klíční kosti a pravé kloubní jamky kyčelního kloubu. K tomu bývalý pomocník Christophera Froomea z týmu Sky utrpěl odřeniny na celé pravé straně těla. "V této fázi zranění nevyžadují operaci. Zítra ráno se Richie podrobí dalšímu vyšetření, a pokud bude jeho stav dostatečně stabilizovaný, bude převezen domů," řekl Testa.

Letošní vítěz závodů Tour Down Under a Kolem Romandie bude bez kola minimálně čtyři týdny. "Za normálních okolností zlomeniny klíční kosti a pánve potřebují šestitýdenní léčbu. Jestliže všechno půjde podle plánu, mohl by se Richie začátkem srpna vrátit na kolo a začít nabírat fyzičku. Jeho další program bychom poté stanovili po konzultaci s vedením týmu," dodal lékař stáje BMC Testa.

Vedle Portea, jenž byl v průběžném pořadí Tour pátý, musel odstoupit i druhý muž celkově Geraint Thomas. Také Brit upadl ve sjezdu a zlomil si klíční kost. Nehody vyřadily například i Nizozemce Roberta Gesinka a Itala Manuela Moriho.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články