Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pražské schody vyhrál Kulhavý, Bauer nedojel

Praha - Nejlepší český biker současnosti Jaroslav Kulhavý vyhrál 17. ročník závodu Pražské schody. Jezdce týmu Rubena Birell Specialized doprovodili na stupně vítězů Florian Vogel ze Švýcarska a Matouš Ulman. "Bylo to těžké. Hlavně v úvodu, kdy jsem měl krizi, ale naštěstí jsem se z ní dostal," řekl Kulhavý novinářům po svém premiérovém triumfu v pražském závodě. Na startu na Malé Straně se sešla domácí biková a cyklokrosová špička doplněná o elitní zahraniční jezdce a také o lyžaře Lukáše Bauera a Martina Jakše. Dvojnásobný bronzový medailista z olympijských her ve Vancouveru Bauer však závod kvůli pádu krátce po startu nedokončil. "Je tam esíčko, jel jsem to vnitřkem a bohužel mě tam zavřeli. Musel jsem 'zaflekovat' a šel jsem přes řídítka. Mně osobně se nic nestalo, mohl bych pokračovat, ale urazil jsem si přední brzdu, takže jsem byl pryč…," komentoval Bauer bezprostředně svůj předčasný konec.

Pozdější vítěz Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Oproti minulým ročníkům, kdy převládal exhibiční charakter akce, se tentokrát závodilo hned od začátku. Ostré tempo nakonec znamenalo, že s plným počtem kol dojelo jen deset jezdců z 56 startujících. Ze zahraniční elity stačil domácím jen Vogel, který přijel ve vedoucí čtyřčlenné skupině. V ní měl v závěrečném stoupání Nerudovou ulicí nejvíce sil Kulhavý, který udržel letošní neporazitelnost na českých tratích. S medailisty se v čele udržel ještě Tomáš Vokrouhlík. "Vogel vypadal velmi dobře a zdálo se, že si to spolu rozdáme; také to tak dopadlo. Dlouhý spurt jsem plánoval, abych si soupeře pohlídal. Kluci čekali, co udělám, a to bylo dobře, protože kdyby za to vzali hned dole, tak to by mi asi nevyhovovalo," vyprávěl Kulhavý.

Bauer bral závod jako součást letní přípravy, ale na trati nevydržel ani jeden okruh. V zatáčce na konci Nových zámeckých schodů přepadl přes řídítka a ze závodu odstoupil. "Pád to byl lehký, myslel jsem, že bych mohl pokračovat i bez utržené brzdy, ale když jsem zjistil, že mám rozbité sedlo, tak bylo jasné, že končím," vysvětlil Bauer.

Je nám líto, video expirovalo.
Sedmnácté Pražské schody vyhrál Kulhavý

Cyklistický závod na horských kolech Pražské schody:

1. Kulhavý (Rubena Birell Specialized) 1:02:35, 2. Vogel (Švýc.) -5, 3. Ulman (S&H Superior) -8, 4. Vokrouhlík (Faktor bike team) -16, 5. Paulissen (Belg.) -1:32, 6. Friedl (Merida Biking) -1:36.

Zatímco on už měl dávno po závodě, v čele se po dvaceti minutách utvořila pětičlenná skupina, v níž vedle pozdější čtveřice nejlepších figuroval ještě další Švýcar Christopher Sausser, mistr světa z roku 2008. Po dvou třetinách závodu ale "namotal" přehazovačku a přišel o naděje na vítězství. Další ze světových šampionů Roel Paulissen z Belgie nestačil ostrému tempu po pěti okruzích, Francouz Cedric Ravanel odpadl ještě dříve.

Petr Dlask a Martin Mareš během závodu
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Hlavní zprávy

Nejčtenější články