Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Milimetrový sprint dopadl pro Schurtera. Kulhavého znovu zbrzdila technika

Nino Schurter znovu zazářil v Novém Městě. Švýcarský biker zvládl nástrahy těžké trati a v cíli těsně přesprintoval svého jediného zbývajícího soupeře, třiadvacetiletého Antona Coopera. Na deváté příčce dojel do cíle Jaroslav Kulhavý, kterého v posledním kole zbrzdily problémy s technikou. Velký posun předvedl v Novém Městě Ondřej Cink, jenž se startovním číslem 72 obsadil osmnácté místo.

Měl to být souboj Nina Schurtera s mladší nastupující generací. Samuel Gaze už letos vyhrál ve Stellenboschi a na úvod novoměstského víkendu dokázal zvítězit také v short tracku, zatímco Mathieu van der Poel již dávno potvrdil, že svou vytříbenou techniku dokáže úspěšně přenést z cyklokrosu i do seriálu horských kol. Oba chtěli Schurterův skalp.

Ovšem mladíkům tu nebylo přáno. Novozélanďan Gaze přišel o šance hned v začátku, když po defektu musel dlouho vést kolo a posléze ze závodu odstoupil. Van der Poela potkaly problémy ve třetím ze šesti okruhů, ve kterém zřejmě po chvilkové ztrátě koncentrace najel špatnou stoupu a trefil kolík u trati. Šel velmi bolestivě přes řidítka a záhy též odstoupil.

Schurter si rázem musel dávat pozor už jen na Maxima Marotta s Antonem Cooperem, kteří mu po většinu závodu viseli na zadním kole. Marotte odpadl, avšak třiadvacetiletý Cooper se držel až do cílové rovinky. V ní předvedl vynikající sprint, který ovšem nakonec se zkušenějším Schurterem prohrál o několik milimetrů.

"Určitě to bylo jedno z mých nejtěžších vítězství v Novém Městě. Cítil jsem se dobře a snažil se zbavit soupeřů. Nakonec mi ale došlo, že to všechno skončí ve sprintu. Věřil jsem si, ale bylo to vážně složité," popsal Schurter, pro kterého to je již šestý triumf na české půdě. V Novém Městě mu k němu letos dopomohly skutečně milimetry.

Jaroslav Kulhavý v posledním kole bojoval s Manuelem Fumicem a Henriquem Avancinim o pátou příčku, když jej podobně jako před týdnem v Albstadtu zradil řetěz. Olympijský vítěz z Londýna musel v nejdelším stoupání sesednout, ztratil vydobyté pozice a nakonec dojel závod na devátém místě.

Ve vynikající formě se ukázal Ondřej Cink, který se navzdory tomu, že startoval až s číslem 72, dokázal vyšvihnout až ke konečné osmnácté příčce. "Měl jsem cíl být do první dvacítky, takže jsem spokojený. Dává mi to sebevědomí, že bych mohl být vepředu, když budu mít lepší pozici na startu. Jelo se mi dobře," líčil Cink v cíli. 

Dobře si vedl také Jan Škarnitzl, kterého však v předposledním okruhu zbrzdil defekt a nakonec dojel na dvaatřicátém místě. "Spokojený nejsem, mrzí mě ten defekt. Cítil jsem se dobře a na pár metrů jsem měl skupinku s Kulhavým. Škoda i toho místa, kde se mi to stalo. Najel jsem do nějaké ostré hrany," popisoval. Talentovaný Jan Vastl závod nedokončil.

Muži - elite: 1. Schurter (Švýc.) 1:21:31, 2. Cooper (N. Zél.) stejný čas, 3. Marotte (Fr.) -8, 4. Forster (Švýc.) -44, 5. Fumic (Něm.) -49, 6. Avancini (It.) -56, 7. Vogel (Švýc.) -1:02, 8. Petersons, 9. Kulhavý (ČR) oba -1:04, 10. Coloma (Šp.) -1:27, ...18. Cink -2:17, 32. Škarnitzl -3:26, 62. Rauchfuss -6:24, 86. Vobecký -9:43, 96. Paprstka -11:01, 105. Stošek -1 kolo, Vastl (všichni ČR) nedokončil.

Průběžné pořadí SP (po 3 ze 7 závodů): 1. Schurter 780, 2. Marotte 573, 3. M. Van der Poel (Niz.) 535, 4. Gaze 475, 5. Cooper (oba N. Zél.) 459, 6. Forster 438, ...28. Kulhavý 176, 30. Škarnitzl 154, 40. Cink 98, 72. Vastl 25.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články