Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Yates se ubránil. I po časovce zůstává Brit v růžovém

Simon Yates pokračuje v růžovém dresu. Britský závodník zvládl kritickou časovku na silnicích mezi Trentem a Roveretem a uhájil vedení na Giro d'Italia. Jeho největší soupeř Tom Dumoulin na něj najel jen minutu a patnáct vteřin, v průběžném pořadí vede Yates o 56 sekund. V Roveretu vítězství slaví australský šampion Rohan Dennis.

Byl to souboj o etapové vítězství, stejně tak jako bitva o růžový dres. První ze dvou klání vyznělo poměrně jasně ve prospěch Rohana Dennise, který se na Giru dočkal svého vytouženého vítězství – jedno už mu letos uniklo, když v Jeruzalémě ztratil jen dvě vteřiny na triumfujícího Toma Dumoulina.

Tentokrát do souboje promluvil také Tony Martin, ani německý matador ale na Dennise tentokrát neměl. Úřadující šampion Austrálie zvítězil s náskokem čtrnácti sekund před Martinem. Hlavním příběhem ale byl souboj Dumoulina s lídrem Gira Simonem Yatesem, jejichž soupeření bylo o dost těsnější, než se předpokládalo.

Yates totiž na silnici poztrácel na hlavního soupeře jen minutu a patnáct vteřin, což mu velmi komfortně stačí na udržení průběžného vedení. Na čele závodu má před blokem posledních horských etap náskok šestapadesáti sekund na Dumoulina. Třetí je Domenico Pozzovivo (+3:11), čtvrtý Chris Froome (+3:50) a pátý Thibaut Pinot (+4:19).

Je nám líto, video expirovalo.
Yates drží vedení na Giru i po časovce

"Mám obrovskou radost. Na začátku jsem rozjel dobré tempo, ale v posledních deseti kilometrech jsem snad tisíckrát umřel a čekal jsem, že hodně ztratím. To se nakonec nestalo a dost to mění moji taktiku do dalších dní. Mám slušný náskok a uvidíme, jak s ním dokážu pracovat," uvedl Yates.

Naopak Dumoulin v cíli nezastíral zklamání. "Jel jsem dobře, ale Dennis a Martin byli lepší. Navíc i Yates měl dobrý den, takže celkově se to nepovedlo, ale tak to prostě je. Dal jsem do toho všechno a nemá cenu se tím trápit. Budu bojovat až do Říma," prohlásil.

Simon Yates
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Jak etapa probíhala?

Volné dny na Grand Tour mohou závodníky shodit na úplné dno – změna v rytmu dokáže rozhodit i velmi zkušené cyklisty. Anebo také může dojít k jejich velkému zmrtvýchvstání. To byl nyní na Giru případ Fabia Arua, který v poslední etapě do Sappady poztrácel předlouhých devatenáct minut. Po dni odpočinku se ale vrátil úplně jiný Aru.

Jezdec ze Sardinie proháněl na 34 kilometrech mezi Trentem a Roveretem kované specialisty, a když projížděl cílem, časomíra ho zachytila jako třetího nejrychlejšího s mankem jen třiadvaceti vteřin na vedoucího Tonyho Martina. Italští fanoušci měli konečně důvod k radosti, zatímco čtyřnásobný mistr světa v disciplíně Martin se jen nevěřícně usmívalPo konci časovky však Aru dostal třicetisekundový trest a pohoršil si.

Na trať vyrazil její velký favorit, australský šampion Rohan Dennis. Závodník BMC, který letos po čtyři dny vezl růžový dres, předpoklady potvrzoval a porážel Martina na každém mezičasu. V cíli jasně vedl o čtrnáct vteřin, když zajel průměrnou rychlostí 51,3 km/h.

V té chvíli už na trati zbývali nejlepší cyklisté průběžné klasifikace. Údaje z kontrol na trati vysílaly pozitivní zprávy pro Australana, protože Tom Dumoulin na něj na té úvodní ztrácel sedmnáct vteřin. Důležitý byl ovšem hlavně souboj Dumoulina se Simonem Yatesem, kde bylo v sázce vedení v závodě. Yates na prvním mezičase ztratil na soupeře 21 sekund.

Britský lídr Gira musel přes zimu pořádně zapracovat na časovkářském posedu, neboť jeho pozice na speciálu působila o poznání klidněji, než jak tomu bývalo v minulých letech. Yatesovu výkonnost potvrdil i druhý mezičas, na kterém na soupeře ztrácel pouze osmačtyřicet vteřin. 

Tempo mu vydrželo až do cíle. Dumoulin sice zajel skvělý třetí čas (na Dennise na trati nechal dvaadvacet sekund), Yates mu ale vzdoroval úspěšně. Jestliže měl podle předpokladů drobný jezdec z britského Bury ztratit na soupeře dvě až tři minuty, realita pro něj byla příznivější – ztráta jen minuty a patnácti vteřin.

Nepříliš spokojený byl po dojezdu Chris Froome, který cílem projel s mankem 35 vteřin na vítěze. Mnohem větší vrásky měl na tváři Thibaut Pinot. Francouz, jenž letos podstoupil neortodoxní přípravu na italskou Grand Tour, nechal na trati více než tři minuty a s nimi i poslední šance na celkové vítězství.

Yatesův kolega Roman Kreuziger obsadil 125. místo a Jan Hirt byl pátý od konce. Jeho odstup na vítězného Dennise činil šest minut. Kreuzigerovi k posunu o jednu příčku pomohla mimo jiné i dvouminutová penalizace Valeria Contiho, který byl podobně jako Aru jedním z cyklistů potrestaných za nepovolenou jízdu za motocyklem. Sankce se promítly i do pořadí v první desítce, ze které se až na 45. pozici propadl Diego Ulissi a místo něj se na desátou příčku posunul Vasil Kirijenka.

Výsledky 16. etapy Giro d'Italia

1. Dennis (Austr./BMC) 40:00, 2. Martin (Něm./Kaťuša) -14, 3. Dumoulin (Niz./Sunweb) -22, 4. Van Emden (Niz./LottoNL-Jumbo) -27, 5. Froome (Brit./Sky) -35, 6. Dowsett (Brit/Kaťuša) -40, 7. Haga (USA/Sunweb) -47, 8. Aru (It./SAE-Team Emirates) -57, 9. De La Cruz (Šp./Sky) -1:01, 10. Kirijenka (Běl./Sky) -1:04, ...68. Štybar (ČR/Quick-Step Floors) -3:22, 125. Kreuziger (ČR/Mitchelton-Scott) -4:51, 157. Hirt (ČR/Astana) -6:02.

Průběžné pořadí: 1. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 66:39:14, 2. Dumoulin -56, 3. Pozzovivo (It./Bahrajn Merida) -3:11, 4. Froome -3:50, 5. Pinot (Fr./FDJ) -4:19, 6. Dennis -5:04, 7. López (Kol./Astana) -5:37, 8. Bilbao (Šp./Astana) -6:02, 9. Carapaz (Ekv./Movistar) -6:07, 10. Bennett (N. Zél./LottoNL-Jumbo) -7:01, ...42. Hirt -1:14:40, 50. Kreuziger -1:23:54, 89. Štybar -2:23:18.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články