Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Alaphilippe je novým králem Mur de Huy. Znovu zářil Kreuziger

Vítězná série Alejandra Valverdeho na Valonském šípu je u konce. Na vrcholu slavného stoupání Mur de Huy byl rychlejší jeho francouzský soupeř Julian Alaphilippe. Na španělského veterána zbylo druhé místo, na skvělé čtvrté příčce skončil Roman Kreuziger. Závod žen vyhrála počtvrté v řadě Anna van der Breggenová.

Alejandro Valverde dominoval čtyřem posledním ročníkům – španělský veterán se vždy dokázal dostat do prvních řad pod závěrečným výstupem na Mur de Huy a na jeho místy více než dvacetiprocentních svazích si počkal na ideální moment k nástupu. V rychlosti na "valonské stěně" se mu již poté nikdo rovnat nemohl.

V letošním ročníku se konkurenční týmy snažily Valverdemu znepříjemnit život. Už 55 kilometrů před cílem při přejezdu Mur de Huy předvedli agresivní atak jezdci ze Sky, o deset kilometrů později nastoupil Vincenzo Nibali. Vítěz letošního Monumentu Milán-Sanremo se pokusil dostat Valverdeho Movistar do defenzivy.

Kolem něj se zformovala šestičlenná skupina, která se snažila přeprat a přechytračit peloton vedený jezdci se světlemodrými dresy španělské stáje. Spustil se alarm – rodák z Messiny už mnohokrát ukázal, že dokáže překopat status quo a zvítězit ze zdánlivě beznadějné pozice. Navíc Movistar brzy vyplýtval domestiky a kromě Valverdeho mu zbyl už pouze Mikel Landa.

Nastala panika a chtě nechtě museli ruku k dílu přiložit i závodníci z dalších týmů. Náskok vedoucí skupinky se vyšplhal až na padesát vteřin a klesat začal teprve v posledních deseti kilometrech. Přesto nakonec (notně potrhaný) peloton převážil a Italova eskapáda skončila předčasně na patě stoupání.

Dopředu šli hlavní favorité, mezi nimiž se držel i ve velké fazoně nyní jezdící Roman Kreuziger. Český jezdec útočil ze čtvrté pozice, kolem něj se však přehnal Julian Alaphilippe, za nímž se vydal Valverde. Pravé načasování je pro Španěla typické, tentokrát ale situaci překvapivě nezvládl – francouzskému soupeři se přiblížil, ale nedostihl jej.

"Jsem tu potřetí, předtím jsem se vždy díval Valverdemu na záda. Tvrdě jsem tak pracoval na tom, abych ho nyní porazil. Dochází mi slova, ještě jsem si neuvědomil, že jsem to opravdu dokázal," líčil v cíli šťastný Alaphilippe. Kreuziger dovedl do cíle druhou skupinku a obsadil skvělé čtvrté místo, kterým navázal na víkendové "stříbrné" představení z Amstelu.

"Kilometr před cílem jsem byl v perfektní pozici, držel jsem se za Alaphilippem, ale ten pak zrychlil a já se ho neudržel. Ale čtvrté místo je opravdu dobrý výsledek," uvedl Kreuziger, kterého nyní čeká nedělní Lutych-Bastogne-Lutych. "Tenhle závod byl znamením dobré formy a nadějí pro neděli," dodal.

Van der Breggenová počtvrté v řadě nejrychlejší

Jestliže závodu mužů v posledních letech dominoval sedmatřicetiletý Valverde, mezi ženami má podobné postavení olympijská vítězka z Ria Anna van der Breggenová. Nizozemská jednička stáje Boels-Dolmans letos vyhrála již počtvrté v řadě. Na svazích Mur de Huy byla členkou skupiny nejsilnějších čtyř závodnic.

V ní se kromě týmové kolegyně Megan Guarnierové nacházela i Annemiek van Vleutenová s Ashleigh Moolmanovou-Pasiovou. Byla to právě Jihoafričanka, která působila v prudkém stoupání po 115 kilometrech jízdy nejlépe. Avšak dvojice z Boels-Dolmans ji dokázala na úzké silnici zablokovat, načež Van der Breggenová v závěru předvedla svůj skvělý sprint. 

Van der Breggenová tak pokračuje v další skvostné sezoně. Po výpadku na Amstel Gold Race, kde se zadařilo odvážnému úniku, už sice neobhájí svůj ardenský triptych, přesto už má na svém kontě triumfy na Strade Bianche, Flandrách a nyní i Valonském šípu. Její úspěch podtrhla třetím místem kolegyně Guarnierová, která finišovala za Moolmanovou-Pasiovou.

Cyklistický jednorázový závod Valonský šíp (WorldTour) - 198,5 km:

1. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) 4:53:37, 2. Valverde (Šp./Movistar) -4, 3. Vanendert (Belg./Lotto Soudal), 4. Kreuziger (Mitchelton-Scott), 5. Matthews (Austr./Sunweb), 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) všichni -6.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články