Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Vakoč je z nemocnice doma, do závodů se chce vrátit v horizontu měsíců

Petr Vakoč se po zlomenině obratle a následné operaci konečně podíval domů. Český cyklista byl propuštěn z nemocnice a nyní ho čeká pokračování rehabilitačního programu. Pětadvacetiletý silniční profesionál ze stáje Quick-Step Floors se zranil na konci ledna při nehodě během tréninku v Jihoafrické republice, kde ho srazilo auto.

Petr Vakoč
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Pražský rodák Vakoč strávil v nemocnici dlouhé týdny. Nejprve v JAR, kde podstoupil krátce po nehodě operační zákrok, následně po přesunu do Prahy v Motole. "Nemohu ani vyjádřit, jak je skvělé být po tak dlouhé době v nemocnici zase doma," uvedl Vakoč.

"Samozřejmě je těžké být tak dlouho mimo hru, navíc s výhledem dlouhého období rehabilitace před sebou, když si tolik přejete zase jezdit. Ale já jsem šťastný i za vědomí toho, že se vůbec na kolo budu moci vrátit," prohlásil Vakoč, jenž po dlouhém období odpočinku začal v minulém týdnu s rehabilitací.

Během ní by měl talentovaný jezdec, který v roce 2016 okusil slavnou Tour de France, nabrat pod dohledem specialistů a členů lékařského týmu ze stáje zpět sílu, ale s omezenou zátěží zad. I když se Vakočova fyzická kondice uspokojivě zlepšuje, zatím je brzy na odhady, kdy by se mohl - pokud vše půjde nadále dobře a bez komplikací - naplno vrátit k závodění.

Vakoč s týmem však věří, že na plnohodnotný návrat by mohlo dojít před koncem sezony. "Zabere to ještě pár měsíců, než se vrátím do závodů, ale je to pro mě velkou motivací. A je skvělé vědět, že jsem v dobrých rukách svého týmu i rodiny. I když ještě nemám dovoleno šlapat na kole vsedě, už jsem si doma šlápl do pedálů na trenažéru. Jsem hrozně šťastný, že už můžu točit nohama a pracovat na tom, abych se vrátil do balíku," řekl Vakoč.

Ocenil všechny, od nichž se mu dostalo velké podpory. "Od té nehody sleduju parťáky z týmu na závodech a užívám si jejich vítězství. Jsem ještě o to dychtivější a motivovanější k návratu, abych sám něco předvedl na velkých závodech a poděkoval tak vám všem za podporu a přání uzdravení po té nehodě. Moc to pro mě znamenalo," vzkázal Vakoč.

Vedle Vakoče skončil v lednu v nemocnici rovněž belgický jezdec Laurens de Plus, který ale vyvázl z nehody pouze s lehčími zraněními a odřeninami.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články